Potrivit studiului, această combinație are un impact negativ asupra sănătății, bunăstării și productivității umane.
Oamenii ar trebui să fie mult mai atenţi la modul în care se expun la lumina puternică în timpul zilei şi seara pentru a nu-şi perturba somnul.
O echipă internațională de oameni de știință condusă de Timothy Brown, PhD, de la Universitatea Manchester din Marea Britanie, și Kenneth Wright, PhD, de la Universitatea Colorado Boulder, au elaborat ceea ce ei spun că este una dintre primele recomandări consensuale, bazate pe dovezi, pentru o expunere sănătoasă la lumină în timpul zilei, seara și noaptea.
"Aceste recomandări oferă primul consens științific, cantitativ, de orientare pentru modelele zilnice adecvate de expunere la lumină pentru a susține ritmurile sănătoase ale corpului, somnul nocturn și vigilența în timpul zilei", a declarat Brown într-un comunicat.
"Acest lucru oferă acum un cadru clar pentru a informa modul în care iluminăm orice spațiu interior, de la locurile de muncă, unitățile de învățământ și unitățile de asistență medicală până la propriile noastre case."
Orientările vor avea rolul de a ajuta industriile de iluminat și electronice să proiecteze medii mai sănătoase și să îmbunătățească modul în care sunt iluminate locuințele, locurile de muncă și clădirile publice.
Cercetătorii spun că lumina afectează tiparele noastre zilnice de somn și vigilență prin intermediul unei celule specializate din ochi care utilizează o proteină sensibilă la lumină numită melanopsină, care este diferită de proteinele din bastonașele și conurile ochiului care susțin vederea (pe care se bazează modalitățile tradiționale de măsurare a "luminozității").
Foto: unsplash.com