De ce nu este bine să păstrezi bonurile de la cumpărături? Te-ar putea îmbolnăvi grav


Dacă aveți mai multe bonuri de cumpărături decât bancnote în portofel, atunci ar trebui să scapi cât mai repede de ele. Se pare că cerneala folosită pe acest tip de chitanțe nu este în întregime inofensivă. Iată de ce nu este bine pentru sănătate să păstrezi bonurile de la supermarket.


Lucrurile pe care le atingem în fiecare zi, alimentele pe care le mâncăm și chiar și aerul pe care îl respirăm sunt pline de tot felul de substanțe chimice - unele sunt inofensive, altele te pot îmbolnăvi.

Pe lângă faptul că hârtia termică folosită pentru tipărirea bonurilor consumă milioane de copaci și apă, afectând astfel mediul înconjurător, aceasta poate afecta grav organismul celor care le primesc în magazine și în tot felul de unități. 

De ce nu este bine să păstrăm chitanțele?

Nicolás Olea, expert în radiologie la Universitatea din Granada, spune că hârtia folosită la fabricarea bonurilor pe care le ținem în portofele conține bisfenol A sau BPA, o substanță chimică foarte toxică.

Acest compus organic este utilizat pentru a întări materialele plastice și pentru a produce rășini. Se găsește în mod obișnuit în unele cutii de conserve și în tupperware de uz casnic, dar există avertismente că se poate infiltra în alimente și poate interfera cu ciclul hormonal uman.

Este un perturbator endocrin care duce la boli precum malformații genito-urinare, infertilitate, obezitate și chiar cancer în organele foarte legate de hormoni.

Nu putem trece cu vederea faptul că 90% din bonurile de cumpărături pe care le primim sunt realizate cu hârtie termică, care face ca cerneala să se estompeze în timp și, prin urmare, conține bisfenol A.

Așadar, este de preferat să nu manipulați biletele (nici măcar pentru a le mototoli și a le arunca) și, dacă o faceți, nu le amestecați cu alte obiecte sau alimente, spălați-vă bine pe mâini înainte de a vă atinge fața, cumpărăturile sau orice altă suprafață.

Foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne...
Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies