Deși se știe că poluarea atmosferică afectează plămânii, inima și creierul, se pare că amploarea acestei amenințări a fost subestimată.
Poluarea atmosferică contribuie la declanșarea accidentelor vasculare cerebrale, aerul poluat fiind considerat responsabil pentru aproape o treime din anii de viață sănătoasă pierduți din cauza acestei afecțiuni în toată lumea.
Potrivit datelor OMS, 34% din accidentele vasculare cerebrale şi 27% din bolile de inimă sunt asociate cu poluarea aerului.
Iarna poluarea e mai accentuată
Lunile de iarnă sunt cele mai poluante, potrivit specialiștior de mediu. Principalele motive pentru care poluarea este mult mai accentuată în perioada iernii sunt încălzirea în sobe cu lemne și traficul excesiv.
Iar cel mai periculos moment pentru a ne aerisi casa este seara. Acest fenomen este atribuit unei condiții cunoscute sub numele de „inversiune termică”, care are loc în special în timpul iernii și duce la creșterea semnificativă a poluării atmosferice în timpul nopții.
„Acesta este un fenomen care se produce în special iarna și de aceea avem noi noaptea nivelul de poluare foarte înalt. În timpul zilei noi poluăm, iar seara, cum ne-am aștepta în mod normal ca poluarea să se ridice către atmosferă, ea de fapt coboară. Toată poluarea din timpul zilei, pe care noi am produs-o, ajunge la nivelul nostru și noi o respirăm pe timpul iernii”, a afirmat Cezara Copacianu, manager de comunicare la Airly.
E indicat să aerisim locuința dimineața sau în timpul zilei.
Cele mai poluate orașe din România
„Constanța și Tulcea, de exemplu, sunt orașe mai puțin poluate datorită poziționării aproape de mare. În București, Ilfov, Iași, Covasna și Dolj sunt niște orașe foarte poluate”, a mai arătat reprezentanta Airly.
Motivele poluării diferă de la un context la altul:„Dacă ne uităm la orașele mari, discutăm în special de trafic intens. În general acesta este factorul principal. Dacă ne uităm la orașe mai mici care sunt intens poluate, deși nu vorbim de un trafic, putem vorbi de o activitate intens poluantă. Putem discuta de activitatea unei fabrici”, a mai afirmat Cezara Copacianu.