De ce face Kate Middleton chimioterapie preventivă: care sunt efectele secundare ale tratamentului intens la care va fi supusă


Kate Middleton a șocat pe toată lumea anunțând că are cancer. Prințesa de Wales, în vârstă de 42 de ani, a anunțat că urmează o "chimioterapie preventivă", boala sa fiind depistată după o operație abdominală majoră în luna ianuarie. 


 

Dar ce este chimioterapia preventivă? Când se utilizează? Este la fel ca și chimioterapia tradițională? Și care sunt efectele secundare?

Descoperirea cancerului după o operație "nu este neobișnuită", a declarat un medic de top.

Dr. Mangesh Thorat, director adjunct al unității de studii clinice Barts din cadrul Centrului pentru prevenirea cancerului de la Universitatea Queen Mary, a declarat pentru Sky News: "Nu este foarte frecvent, dar nici neobișnuit.

Adesea descoperim acest lucru deoarece scanările pe care le facem înainte de operație au limitările lor. Atunci când lucrurile sunt privite la microscop, după ce un organ este îndepărtat, se obține o rezoluție mult mai bună și atunci se detectează cancerul. Așa că nu este ceva neobișnuit".

În declarația sa emoționantă filmată la Windsor, Kate a spus că "echipa mea medicală m-a sfătuit să urmez un tratament de chimioterapie preventivă".

Ea a dezvăluit că se află în "primele etape ale acestui tratament", care a început la sfârșitul lunii februarie.

Se spune că Kate se află acum pe o "cale de recuperare". Nu au fost oferite alte detalii.

Chimioterapia folosește medicamente puternice pentru a ataca tumorile și este de obicei administrată pentru a trata direct cancerul sau pentru a micșora o tumoare în vederea pregătirii pentru o intervenție chirurgicală.

Ca și în cazul lui Kate, chimioterapia poate fi folosită și ca opțiune preventivă, în speranța de a împiedica reapariția cancerului.

Înseamnă că cancerul ei a dispărut deja?

Nu au fost comunicate detalii cu privire la acest lucru.

Kate a împărtășit doar faptul că operația abdominală majoră pe care a suferit-o la Londra în ianuarie, pentru ceea ce medicii credeau că este o afecțiune necanceroasă înainte de a afla adevărul, a fost un succes.

Chimioterapia preventivă, numită și chimioterapie adjuvantă, are ca scop să împiedice reapariția cancerului după ce tumoarea principală a fost îndepărtată din organism.

NHS spune că poate fi folosită pentru a "reduce riscul de reapariție a cancerului după radioterapie sau intervenție chirurgicală".

Ce presupune acest tratament?

Chimioterapia preventivă este cel mai adesea administrată sub formă de perfuzie sau de tablete, care sunt apoi transportate în tot corpul prin fluxul sanguin.

În funcție de tip, chimioterapia poate fi administrată fie într-un spital, fie în confortul casei pacientului.

Există peste 100 de tipuri de medicamente de chimioterapie.

Toate acționează în mod similar, circulând prin sânge pentru a opri reproducerea celulelor canceroase oriunde în organism, omorându-le înainte ca acestea să aibă șansa de a se diviza. Acest lucru le împiedică să crească și să se răspândească în organism.

Care sunt efectele secundare?

Cancer Research UK spune: "Faptul că medicamentele de chimioterapie ucid celulele care se divid ajută să explice de ce chimioterapia provoacă efecte secundare.

"Țesuturile corpului sunt alcătuite din miliarde de celule individuale. Odată ce au ajuns la maturitate, majoritatea celulelor corpului nu se divid și nu se înmulțesc prea mult. Ele se divid doar dacă trebuie să repare daunele.

Cu toate acestea, unele celule încă se divid, cum ar fi cele care se găsesc în păr (care crește în mod constant) și în piele (care se reînnoiește tot timpul).

Deoarece tratamentul afectează toatețesuturile corpului, indiferent dacă sunt canceroase sau nu, poate declanșa efecte secundare precum căderea părului, oboseala și vânătăile.

Adesea, un pacient supus chimioterapiei ia și alte medicamente menite să ajute la atenuarea sau combaterea unora dintre aceste simptome.

Simptomele dispar, de obicei, atunci când se termină tratamentul.

Foto: Getty 

vezi emisiunile doctor de bine

Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2024
Legătura dintre dulciuri, grăsime, hipertensiune și rinichi. Analiza care trage...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies