De ce durerile menstruale sunt mai intense iarna. Explicația unui ginecolog 


Majoritatea femeilor observă că durerile menstruale sunt mai intense când este frig sau că alte simptome menstruale, cum ar fi gazele și durerile de cap, se intensifică. Un ginecolog explică de ce se întâmplă acest lucru și ce poți face în acest sens.


Menstruația nu ar trebui să doară, cel puțin nu foarte tare. Cu toate acestea, mai mult de 70% dintre femei declară că menstruația lor este dureroasă.

Această durere se agravează în lunile de iarnă, alături de alte simptome legate direct de menstruație. Un sondaj Intimina la care au participat mii de femei din mai multe țări a arătat că:

  • 30% dintre femei suferă mai multe dureri menstruale.
  • 67% dintre femei suferă mai multe balonări și gaze.
  • 39% spun că suferă mai multă anxietate și migrene legate de menstruație.

De ce afectează frigul ciclul menstrual?

"Iarna, sunt mai puține ore de soare și, prin urmare, nivelul de vitamina D tinde să fie mai scăzut", explică ginecologul Laura Cortés pentru Saber Vivir.

Această vitamină, care este deja considerată un hormon, joacă un rol major în medierea inflamației, în funcționarea sistemului imunitar și este esențială pentru buna funcționare a hormonilor tiroidieni", adaugă ea.

Nivelurile scăzute de vitamina D și creșterea inflamației care rezultă ar putea explica de ce unele femei au menstruații mai dureroase în timpul iernii.

Un studiu publicat în Gynecol Endocrinol a arătat, de asemenea, că ciclurile sunt mai neregulate iarna. Cercetătorii au constatat că vara există o tendință de secreție mai mare a hormonului de stimulare a foliculilor (FSH), care crește frecvența ovulației, iar ciclurile menstruale sunt mai scurte.

Iarna există o producție mai mică de FSH și de hormoni tiroidieni, ceea ce încetinește metabolismul și duce la cicluri atipice, mai lungi și mai neregulate.

"Perioadele menstruale sunt un mecanism inflamator și este normal ca ele să provoace disconfort. Ceea ce nu este normal este să doară în mod excesiv, cu excepția cazului în care există o patologie, cum ar fi endometrioza, de exemplu", explică ginecologul.

foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies