De ce cresc atât de mult cazurile de cancer la persoanele sub 50 de ani?


 
În ciuda progreselor înregistrate în cercetarea în domeniul cancerului, cazurile de cancer în rândul tinerilor și al adulților cu vârsta sub 50 de ani au continuat să crească în ultimele trei decenii. Numărul deceselor este, de asemenea, în creștere. 


Medicii semnalaseră deja că există o creștere semnificativă a anumitor tipuri de tumori în rândul persoanelor din ce în ce mai tinere. În special, această creștere fusese observată în cazul cancerului de colon. Acum, un nou studiu vine cu noi detalii. 

De ce tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer?

Un grup de oameni de știință a compilat date la nivel mondial privind incidența tumorilor la adolescenți, tineri și adulți cu vârsta sub 50 de ani. Aceștia au analizat evoluția din 1990 până în 2019, iar cifrele sunt devastatoare: o creștere de 79%.

Această creștere a fost observată în special în cazul celor mai frecvente tumori. Nu doar cancerul colorectal, ci și cancerul de sân, de plămâni, de prostată și de esofag, printre altele. Iar în paralel cu creșterea numărului de cazuri, se înregistrează o creștere a mortalității.

Studiul, publicat în comun de cercetători de la universitățile Harvard, Edinburgh și Zhejiang (China), printre altele, face mai mult decât o simplă agregare de date. El oferă, de asemenea, explicații:

"În prezent, consumul de alcool, alimentația și consumul de tutun se află în spatele principalilor factori de risc care stau la baza acestei creșteri a numărului de cazuri de cancer precoce", spun autorii.

Aceștia consideră că tendința poate fi inversată prin "încurajarea unui stil de viață mai sănătos, o dietă mai sănătoasă, reducerea fumatului și a consumului de alcool și mai multă viață în aer liber".

De asemenea, ei consideră că merită să se analizeze dacă extinderea screening-ului pentru cancer la grupa de vârstă 40-50 de ani ar fi utilă. În acest scop, ei solicită "inițierea unor teste pilot în grupuri de populație pentru a studia dacă astfel de programe de prevenire sunt necesare".

Care sunt tumorile cu cea mai rapidă creștere?

Cifrele pe care le-au extras din studiile lor sunt semnificative, atât pentru cantitatea de date pe care le manevrează, cât și pentru faptul că este vorba de un studiu mondial, în care au analizat diferite tipuri de populație din peste 200 de țări.

În 30 de ani, numărul de cazuri de cancer în rândul tinerilor adulți a crescut de la 1,8 milioane la peste 3,2 milioane. Dintre aceste cazuri, cancerul de sân a crescut cel mai mult în rândul acestui grup de populație. Cu toate acestea, cazurile de cancer al căilor respiratorii superioare (nazofaringian) și de cancer de prostată sunt cele care au crescut vertiginos.

Nota pozitivă este dată de datele privind cancerul de ficat. S-a înregistrat o scădere foarte clară în comparație cu perioadele anterioare.

Cu cât există mai multe cazuri, cu atât crește riscul de a avea un rezultat fatal. Numărul deceselor a crescut cu 27,7%. Totuși, această cifră trebuie pusă în perspectivă. Dacă o privim proporțional cu numărul de cazuri, decesele sunt în scădere. Acest lucru înseamnă că, deși există mai multe cazuri, s-au făcut progrese și în ceea ce privește depistarea precoce a tumorii și tratamentele.

foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Mihaela Bilic spune cum calculăm porția corectă pentru masa de sărbători. Frica...
Cel mai eficient „medicament" pentru un sistem cardiovascular sănătos. Explicațiile...
Cum crește obezitatea riscul de complicații și afectează articulațiile. Avertismentul...
Cum influențează dinții și maxilarele îmbătrânirea feței. Efectele pierderii...
Soluția pentru a evita alimentele procesate. Mihaela Bilic ne explică cum putem...
Legătura nebănuită între mușcătura defectuoasă și digestie. Când trebuie...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies