De ce au oamenii măsele de minte? Specialiștii au aflat răspunsul


Măseaua de minte nu ne face mai deștepți, însă ne poate cauza multe probleme.


Aceasta necesită o atenție ceva mai specială decât ceilalți 28 de dinți din cauza poziției dificile, lipsei de control aspectului său și curățării dificile.

Măseaua de minte, cunoscută și sub denumirea de molar de minte, este ultima măsea care apare în cavitatea orală, în zona posterioară a arcadei dentare.

Măseaua de minte este al treilea molar și erupe de regulă la persoanele cu vârsta între 17 și 25 de ani. Aceasta este localizată în cea mai îndepărtată zona a maxilarului și are nevoie de spațiu unde să crească normal. Tocmai din acest motiv, măselele de minte erup în momentul în care arcadele dentare sunt complet dezvoltate.

În mod normal, fiecare persoană are patru măsele de minte, însă există persoane care au doar două sau trei măsele de minte.

Cum a apărut măseaua de minte și la ce ne folosește?

Măselele de minte ne-au ajutat timp de zeci de mii de ani, având un rol extrem de practic, în viața noastră de zi cu zi. Cu câteva milioane de ani în urmă, primii strămoşi ai oamenilor aveau maxilare şi dinţi mai mari decât oamenii de astăzi.

Oamenii de ştiinţă cred că a fost nevoie de maxilare şi dinţi mai puternici deoarece alimentele pe care le consumau strămoşii primilor oameni, cum ar fi carnea crudă şi plantele, erau mult mai greu de mestecat decât sunt alimentele de astăzi.

Mâncarea de astăzi este mult mai moale decât era în trecut. Alimentele mai moi şi mai uşor de mestecat înseamnă o sarcină mai puţin dificilă pentru dinţi. Ca urmare, maxilarele oamenilor moderni au evoluat pentru a fi mai mici şi feţele mai plate decât cele ale strămoşilor noştri dispăruţi, deoarece mâncarea noastră nu necesită aceiaşi dinţi mari şi ascuţiţi ca ai lor.

În jur de 25% dintre persoane nu au molari de minte sau nu au dezvoltat vreo problemă care să facă necesară o intervenție de extracție a acestora. Molarul de minte nu are un rol practic în procesul de masticație,  din acest motiv, în general, nu este nevoie de un implant dentar pentru a suplini ”dintele pierdut”. 

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies