Cum te protejează iodura de potasiu în caz de atac sau accident nuclear


Ministerul Sănătății și INSP au emis avertismente privind administrarea de iodură de potasiu populației în caz de atac sau incident nuclear, după ce temerile în acest sens au crescut în ultimele zile, pe fondul invaziei ruse în Ucraina.


Pastilele cu iodură de potasiu (KI) se administrează doar în cazul unui accident nuclear major, cu scopul de a preveni absorbirea iodului radioactiv din aer de catre tiroidă. Asta spun medicii, asta spun autoritățile competente.

Cum funcționează, de fapt, iodura de potasiu 

Concret, iodul neradioactiv din pastile va fi absorbit de tiroidă dupa administrare, impiedicand, astfel, acumularea de iod radioactiv în această glandă. Pastila nu te fereste, efectiv, de iodul radioactiv, dar acesta nu va fi absorbit în organism, ci va fi eliminat natural, ca surplus.

INSP subliniază că  iodura de potasiu nu protejează împotriva oricărui alt tip de radiație sau contaminare cu alte substanțe radioactive, ci are efect doar în cazul emisiilor cu iod radioactiv.

În schimb, administrarea după ureche și în scop profilactic a pastilelor de iodură de potasiu poate avea efecte secundare pot fi periculoase, în special pentru glanda tiroidă, ar și pentru inimă.

Când este contraindicată administrarea de iodură de potasiu

Pastilele de iodură de potasiu se administrează in general în câteva ore de la un accident nuclear. Ele sunt, însă, contraindicate persoanelor alergice la KI sau la alte substanțe din componența medicamentului (stearat de magneziu, hidrogencarbonat de sodiu, celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal anhidru).

Au contraindicație la KI și persoanele diagnosticate cu boli autoimune, cu boli rare, precum dermatită herpetiformă van Dühring, vasculită hipocomplementemică, sau cu disfuncții ale tiroidei (în special hipertiroidie) sau ale rinichilor. In cazul acestora doar medicul poate recomanda administrarea și dozarea lor.

Cum se administreaza iodura de potasiu 

Potrivit prospectelor pastilelor de iodură de potasiu, aceasta se administrează în doze diferite, în funcție de vârstă:

- adulți și copii cu vârsta de cel puțin 12 ani - 2 comprimate

- copii 3 - 12 ani - 1 comprimat

- copii 1 lună - 3 ani - o jumătate de comprimat

- nou născuţi sub 1 lună - un sfert de comprimat

- gravide, indiferent de vârstă - 2 comprimate (inclusiv pentru protecția fătului)

- femei care alăptează - 2 comprimate (iodura de potasiu trece și în laptele matern, dar trebuie administrată și doza recomandată sugarului).

vezi emisiunile doctor de bine

Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne...
Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies