Este vorba de pneumonia dată de bacteria Mycoplasma. Afecțiunea este prezentă și în spitalele din România.
Denumită „pneumonie ambulantă” sau „sindromul plămânilor albi”, pentru că radiografia pulmonară arată mult mai rău decât pare pacientul, afecțiunea este provocată de bacteria mycoplasma pneumoniae. De cele mai multe ori, pacientul duce boala pe picioare.
Sindromul plâmânului alb: Măsuri de prevenție
Medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balş din Bucureşti, a explicat că sindromul plămânului alb a fost dintotdeuna printre noi, aceasta fiind o bacterie, iar măsurile de prevenţie sunt aceleaşi ca pentru orice alte boli cu transmitere prin căile respiratorii.
”Se vorbeşte despre mycoplasma pneumoniae, nu este un virus, este o bacterie. Această mycoplasmă a fost printre noi dintotdeuna, este adevărat că la nivel de cazuri izolate şi acele cazuri cu plămânul alb reprezintă complicaţiile sau formele severe de infecţie cu mycoplasmă.
Acest lucru însemnă că în momentul în care am o pneumonie cu mycoplasmă care nu e tratată la timp, poate să evolueze către plămânul alb. Sigur că avem şi noi în România, nu sunt cazuri de import, nu e nimic misterios, nu însemnă că a venit această bacterie cu avionul de undeva, ea a fost dintotdeuna alături de noi”, a declarat dr. Adrian Marinescu, marţi, la Medika TV.
Simptomatologia Sindromului plămânului alb
”Sunt măsurile de prevenţie pentru ceea ce se transmite pe căile respiratorii, indiferent că sunt virusuri sau bacterii, indiferent că vorbim de gripă sau alte virusuri care se transmit respirator. La debut simptomatologia e similară, nu îţi dai seama dacă e o răceală, gripă sau infecţie cu mycoplasmă. Cei care sunt în factorii de risc, cei cu boli cronice, cei de o anumită vârstă sau copiii foarte mici ar trebui să dea dovadă de multă prudenţă, adică dacă starea generală devine proastă la un moment dat, dacă lucrurile se complică, ei reprezintă o urgenţă şi ar trebui să ajungă la spital”, a spus Adrian Marinescu.
Cum să ne ferim de sindromul plămânului alb
„Cei infectați suferă de febră, oboseală, dureri de cap, de gât și tuse prelungită. Cazurile sunt comune la copii cu vârstele între 6 și 12 ani. 15% dintre ele sunt asimptomatice. Regulile de prevenție ar fi respectarea regulilor de transmitere pe calea aerului, evitați chestiile pe cale digestivă, adică spălatul pe mâini și toate celelalte.
Nu duceți în colectivități copii care au febră sau tuse prelungită, mai ales la grupele de vârstă care riscă să facă cazuri severe, mai ales dacă sunt copii cu imuno-deficiențe, dacă vorbim despre adulți, cu patologie cronică, boli oncologice, cu o simptomatogolie respiratorie.
Deci, trebuie respectarea regulilor elementare de igienă, tratamentul făcut corespunzător, nu antibioterapie după ureche, pentru că pentru mycoplasma aia trebuie un anumit tip de antibiotic, iar infecțiile virale nu răspund la antibiotice”, a spus Tudor Ciuhodaru despre Sindromul plămânului alb.
Foto Imago