Majoritatea tipurilor de E. coli sunt inofensive și fac parte dintr-un tract intestinal sănătos. Cu toate acestea, unele dintre ele provoacă boli uneori grave, cum ar fi diareea, infecțiile tractului urinar, bolile respiratorii și infecțiile din sânge. Tipurile de E. coli care pot provoca boli se răspândesc prin alimente sau apă contaminate și prin contactul cu animale sau oameni.
Cel mai grav tip de E. coli provoacă diaree hemoragică și poate provoca uneori insuficiență renală și chiar moartea. Aceasta apare de obicei la copiii și adulții cu un sistem imunitar slăbit. Infecțiile cu E. coli pot fi dobândite prin consumul de alimente care conțin bacteria.
Care sunt simptomele unei infecții cu E. coli?
Majoritatea oamenilor au diaree, care poate fi cu sânge, crampe la stomac care pot fi severe. Unii oameni au, de asemenea, vărsături. Febra mare este rară. Simptomele durează de obicei între 5 și 7 zile.
Aproximativ 5-10% dintre persoanele diagnosticate cu un tip de E. coli, cunoscut sub numele de bacteria E. coli O157 producătoare de toxină Shiga, dezvoltă sindrom hemolitic uremic (SHU), un tip de insuficiență renală care poate duce la deces.
Mergeți de urgență la medic dacă aveți diaree sau vărsături care durează mai mult de 2 zile, scaune cu sânge, febră de peste 102°F sau semne de deshidratare (cum ar fi urină puțină sau deloc, sete excesivă, gură foarte uscată, amețeli sau amețeală sau urină foarte închisă la culoare).
Cum se răspândesc bacteriile E. coli?
Bacteria poate fi transmisă de la o persoană la alta și prin nespălarea mâinilor, prin atingerea suprafețelor infectate, prin înotul în apă contaminată și prin atingerea animalelor din ferme sau grădini zoologice. Uneori apar focare de infecții cu E. coli.
Care este cel mai bun antibiotic pentru E. coli?
În antibiograma E. coli a pacienților cu infecție urinară, cele mai rezistente antibiotice au fost: ampicilina (93,9%), piperacilina (92,7%), trimetoprima/sulfametoxazol (92,7%), tetraciclina (85,4%) și ciprofloxacina (73,2%).