Amintirile formează o rețea de țesut neuronal care crește în mod natural de-a lungul anilor, pe măsură ce noi amintiri ajung să fie stocate. Cu toate acestea, pe măsură ce creierul îmbătrânește, neuronii se deteriorează și memoria are de suferit.
Pierderea obiectelor personale, povestirea la nesfârșit a aceleiași întâmplări și dificultatea de a-și aminti zilele de naștere sau întâlnirile sunt frecvente la persoanele în vârstă. Cu toate acestea, mintea poate fi antrenată pentru a încetini declinul cognitiv.
Cele 6 trucuri ale unui neurolog pentru a preveni pierderea memoriei la bătrânețe
Problemele de memorie din când în când sunt firești, asta nu înseamnă că trebuie să stăm cu mâinile în sân în fața deteriorării creierului. În primul rând, trebuie identificate originile sale, deoarece se poate datora atât unor cauze emoționale, cât și unor boli subiacente.
Dacă această pierdere de memorie se datorează doar procesului normal de îmbătrânire, atunci cercetătorul în neuroștiințe Richard Restak sugerează că este suficient să urmezi o serie de exerciții și obiceiuri pentru a preveni sau cel puțin a încetini acest declin.
Antrenează memoria. Încercarea de a memora listele de la supermarket sau numerele de înmatriculare ale mașinilor este un prim exercițiu zilnic foarte bun.
Joacă șah. Deși Sudoku și puzzle-urile sunt, de asemenea, foarte benefice pentru memorie.
Citiți mai multe romane. Este nevoie de mult efort pentru a-ți aminti trecutul fiecărui personaj și chiar ce s-a întâmplat cu 10 pagini în urmă.
Deconectați-vă de tehnologie. Ținerea unui jurnal digital care conține întreaga noastră viață ne împiedică să ne exersăm memoria, iar telefonul mobil ne distrage atenția de la prezent.
Monitorizează-te. Faptul că vă pierdeți în timp ce mergeți sau conduceți este un semn că este timpul să solicitați ajutorul unui neurolog. Atunci când o memorie slabă pune în pericol integritatea persoanei sau a bunurilor sale, este timpul să ne ocupăm de ea.
Faceți terapie. De asemenea, este de ajutor să vă îngrijiți dieta și să învățați să vă gestionați emoțiile cu ajutorul unui specialist în sănătate mintală. Starea emoțională influențează tipul de amintiri pe care le are o persoană.