Excesul de sărbători poate provoca aritmii cardiace. Mesele generoase, lipsa activității fizice și consumul mare de alcool ne expun riscului de fibrilație atrială. Acest fenomen poartă numele de sindromul „inima în vacanță”.
Ce este Sindromul inimii de vacanță
Sindromul inimii de vacanță înseamnă un ritm cardiac neregulat pe care îl experimentează o persoană care nu a avut înainte probleme cardiace. Această afecțiune este reversibilă dacă se elimină cauzele care o provoacă, însă poate duce la moarte dacă nu este recunoscută și tratată.
Mai mulți oameni mor de infarct între Crăciun și Anul Nou decât în orice altă perioadă a anului, atât de mult încât în SUA a apărut termenul „Holidayheart” pentru a desemna ceea ce putem numi „sindromul cardiac de sărbători”.
Sindromul inimii de vacanță apare în urma asocierii dintre un consum ridicat de alcool și un nivel foarte mare de stres.
Simptomele asociate sindromului inimii de vacanță sunt:
- palpitații ale inimii
- oboseală
- disconfort în piept
- dificultăți de respirație
- pierderea cunoștinței
Pentru unele persoane, fibrilația atrială apare pentru perioade scurte de timp, dar pentru altele afecțiunea poate deveni permanentă.
Cât de periculos este alcoolul în această perioadă
Dozele excesive de alcool exercită o acțiune excitantă asupra celulelor inimii și poate duce la o creștere a ritmului cardiac, care poate facilita apariția aritmiilor cardiace, cum ar fi fibrilația atrială.
Un studiu a arătat că o singură băutură pe zi poate crește riscul de fibrilație atrială cu până la 16%.
Consumul de alcool poate fi mai riscant pentru oamenii în vârstă. De exemplu, persoanele în vârsta de 80 de ani au aproximativ 10% șanse de a avea această tulburare, iar alcoolul poate crește riscul.
Foto Imago