Creştere uriaşă a numărului cazurilor de rujeolă! Boala e extrem de contagioasă și duce la complicații fatale


Numărul cazurilor de rujeolă a ”explodat” în Europa în 2023 faţă de 2022! 


În 2023 s-au înregistrat 42.200 de cazuri în 41 dintre cele 53 de ţări membre ale regiunii OMS Europa, care include Asia Centrală, reprezentând o creştere de aproape 45 de ori faţă de anul trecut.

Kazahstanul şi Rusia sunt cele mai afectate ţări - cu peste 10.000 de cazuri fiecare. Regatul Unit - cu 183 de cazuri - este ţara din Europa Occidentală cu cel mai mare număr de cazuri, după ce boala a fost considerată eradicată în 2021.

Pandemia COVID 19 a dus la scăderea vaccinării împotriva rujeolei

În primele zece luni ale lui 2023, pe care OMS le analizează, creşterea este de 30 de ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2022. Revenirea acestei boli virale extrem de contagioasă, care poate conduce la complicaţii fatale şi care se răspândeşte pe cale aeriană, este atribuită unei scăderi a acoperirii vaccinale în anii post-COVID-19.

”Pandemia covid-19 a avut un impact semnificativ asupra performanţelor sistemului de vaccinare în această perioadă, anternând o acumulare de copii nevaccinaţi sau insuficient vaccinaţi”, precizează OMS.

Peste 1,8 milioane de sugari din regiunea OMS Europa nu au fost vaccinaţi împotriva rujeolei în perioada 2020-2022.

Cum se manifestă rujeola

Boala, care se manifestă printr-o erupţie cutanată precedată de o rinită, o tuse însoţită de o febră foarte puternică şi o mare oboseală, poate atinge toate grupele de vârstă. În 2023, două din cinci cazuri au fost înregistrate în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între unul şi patru ani şi numai unul din cinci în rândul persoanelor în vârstă de peste 20 de ani.

OMS face apel la intensificarea campaniei de imunizare.

În România, camerele de gardă din spitale sunt suprasolicitate, în urma creșterii cazurilor de rujeolă, dar și de gripă. Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că, în perioada 1 ianuarie 2023 - 21 ianuarie 2024, s-au confirmat 3.746 de cazuri de rujeolă, înregistrându-se şi patru decese. În ultima săptămână s-au înregistrat 393 de cazuri noi.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum evităm excesul de sare. Doar persoanele care suferă de boli de inimă trebuie...
„Inima e un organ care funcționează ca o pompă”. Ce este hipertensiunea și...
Ce este diabetul gestațional și cum poate fi depistat. Explicațiile medicului specialist
Cum putem face mai multe intervenții chirurgicale stomatologice într-o singură...
„Depinde de cât vrem să mâncăm și cât suntem de pofticioși”. Pâinea îngrașă....
Cum se poate transforma suprasolicitarea la locul de muncă în anxietate. Avertismentul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies