Crește numărul persoanelor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer. Care sunt factorii de risc


Numărul persoanelor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer este în creştere la nivel mondial. Ce contribuie la această tendință îngrijorătoare?


E știut faptul că un stil de viață sănătos, cu multă mișcare, o alimentație sănătoasă, evitarea fumatului și a consumului de alcool în exces scade riscul multor boli. Totuși, la nivel mondial, cazurile de cancer cresc într-un ritm alarmant. Numărul de cazuri de cancer ar putea fi redus cu o treime prin evitarea sau modificarea anumitor factori de risc, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit unui amplu studiu publicat în revista britanică BMJ Oncology, cazurile de cancer în rândul persoanelor cu vârste între 14 şi 49 de ani au crescut cu aproape 80%, de la 1,82 milioane la 3,26 milioane, între 1990 şi 2019.

Cercetarea arată că numărul persoanelor cu vârsta sub 50 de ani diagnosticate cu cancer a crescut la nivel mondial în ultimii 30 de ani, iar cauzele principale nu sunt pe deplin cunoscute.

Oamenii de știință, care au analizat ratele a 29 de tipuri de cancer diferite în 204 ţări, au subliniat că factorii de risc la această grupă de vârstă sunt dieta necorespunzătoare, fumatul şi alcoolul. Însă cauza creşterii numărului persoanelor care dezvoltă cancer din ce în ce mai devreme "este încă neclară".

Potrivit studiulu, cu cât ţara este mai dezvoltată, cu atât rata cancerului este mai mare în rândul celor sub 50 de ani. Pe lângă alimentaţia necorespunzătoare, fumatul şi consumul de alcool, factorii genetici, sedentarismul şi obezitatea ar putea contribui şi ele la această tendinţă îngrijorătoare.

Cele mai frecvente tipuri de cancer

Cancerele cu cele mai multe decese au fost cele de sân, trahee, plămâni, intestin şi stomac. Cancerul mamar a fost cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în ultimii 30 de ani. Însă cancerele cu cea mai rapidă creştere sunt cele de la nivelul nazofaringelui şi cele de prostată. În schimb, cancerul de ficat a scăzut cu 2,9% anual.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies