Creierul uman s-a micşorat considerabil în ultimii ani. Care este principala cauză 


Creierul uman nu mai are aceleaşi dimensiuni ca în trecut. Acesta este avertismentul unui om de ştiinţă, care atrage atenţia ca în ultimii 50.000 de ani, dimensiunea creierului uman s-a redus considerabil. 


J.M. Stibel, cercetător la Muzeul de Istorie Naturală din Los Angeles, a realizat un studiu amplu şi astfel a descoperit ca oamenii au creierul mai mic cu fiecare generaţie. Acest fenomen este unul îngrijorător pentru oamenii de ştiinţă, care încearcă să afle cauzele care au dus la acest lucru. 

Cercetarea, care a fost publicată în revista Brain, Behavior and Evolution, arată dovezi clare ale faptului că dimensiunea creierului s-a redus considerabil în raport cu corpul. Principala cauză ar fi obezitatea, atrag atenţia specialiştii. 

Dimensiunea creierului uman a scăzut cu aproximativ 5%, însă inteligenţa generală şi nivelul de educaţie al oamenilor au crescut în comparaţie cu datele din secolul trecut. Factorii sociali ar compensa faptul că dimensiunea creierului este mai mică, astfel încât inteligenţa oamenilor nu ar fi atât de mult afectată. 

Cercetătorul J.M. Stibel a folosit ca metodă de măsurare a inteligenței factorul IQ, care a fost însă contestată de-a lungul timpului deoarece ar limita diferite tipuri de informații și le-ar reduce la o formă prea simplistă.

Cât a scăzut IQ-ul oamenilor în ultimii 30 de ani

Conform datelor culese de Stibel, nivelul de inteligenţă al oamenilor a scăzut semnificativ în ultimii 30 de ani, în special în țările industrializate. Potrivit unui studiu publicat în revista Discover, creierul uman a scăzut foarte mult în volum. În ultimii 20.000 de ani, volumul mediu al creierului masculin a scăzut de la 1.500 de centimetri cubi la 1.350 de centimetri cubi, pierzând o bucată de dimensiunea unei mingi de tenis. Creierul feminin s-a micșorat în aceeași măsură.

Cercetătorii spun că în afară de obezitatea, dimensiunea creierului s-a modificat odată cu evoluţia oamenilor. Strămoşii noştri aveau cranii mai mari pentru că trebuiau să supravieţuiască în vremuri grele, cu temperaturi scăzute, iar majoritatea activităţilor le desfăşurau în aer liber. 

Sursa foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Ecografia de sân, investigația esențială pentru femei. Când este necesar să...
Mâncatul rapid duce la haos digestiv. Explicațiile medicilor privind obiceiurile...
Suplimentele cu colagen sunt complet inutile, explică renumiți academicieni și...
Soluția Mihaelei Bilic pentru a slăbi fără cură: „Iată o sugestie care poate...
Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum să ne facem planuri realiste pentru Anul Nou și...
Dr. Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să mâncăm după sărbători ca să scăpăm...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies