Cele mai dăunătoare vicii, principalele cauze ale cancerului la nivel mondial


Un vast studiul publicat în revista medicală britanică "The Lancet" arată că aproape jumătate (44,4%) dintre cancerele la nivel mondial sunt atribuite unui anumit factor de risc, în principal tutunul şi alcoolul.


Tutunul este de departe principalul element care a favorizat dezvoltarea unui cancer (33,9%), urmat de alcool (7,4%).

Consumul de alcool poate cauza cel puțin șapte tipuri de cancer: cancer oral, cancer esofagian, cancer faringian și laringian, cancer hepatic, cancer al intestinului gros (colon și rect) și cancer de sân.

Fumatul în combinație cu consumul de alcool este deosebit de periculos, iar riscul combinat de cancer datorat acestor două expuneri este deosebit de mare. Consumul de alcool facilitează absorbția substanțelor chimice cancerigene conținute în fumul de tutun la nivelul țesuturilor gurii și ale interiorului gâtului. Acesta este unul dintre motivele pentru care persoanele care beau și fumează își amplifică leziunile tisulare și au un risc deosebit de mare de cancer oral, de cancer al interiorului gâtului (tract respirator superior) și de cancer esofagian.

Concluziile studiului pledează pentru acordarea unui loc mai important prevenţiei în materie de sănătate publică, deoarece mulţi dintre aceşti factori de risc se referă la comportamente care pot fi schimbate sau evitate.

Cu toate acestea, peste jumătate din cazurile de cancer nu sunt atribuite unui anumit factor de risc, ceea ce arată că prevenţia nu este suficientă. Astfel, în opinia autorilor studiului, prevenţia trebuie însoţită de alţi doi piloni importanţi: un diagnostic suficient de precoce şi tratamente eficiente.

Japonia le cere tinerilor să bea mai mult alcool

Pe de altă parte, guvernul japonez pune pe primul loc veniturile fiscale, în detrimentul sănătății populației. Guvernul Japoniei înregistrează un deficit bugetar puternic şi are datorii totale echivalente cu mai mult de două ori PIB al naţiunii.

Tinerii japonezi, la fel ca mulţi alţii din generaţia lor din alte părţi ale lumii, beau mai puţin decât strămoşii lor şi, într-o proporţie tot mai mare, nu beau deloc. Guvernul se teme de implicațiile fiscale ale schimbării atitudinii de la generație la generație și solicită tinerilor să bea mai mult alcool.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Rolul vital al suplimentelor de vitamina D. Administrarea este esențială pe tot...
Cât de sănătoase sunt gustările între mese. Medic Mihaela Bilic: „Suntem programați...
Ce să faci cu ouăle fierte rămase de la Paște. Modul de preparare face diferența...
Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne...
Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies