Astmul redevine una dintre principalele afecțiuni care aduc pacientul în cabinetul medicului pneumolog, iar serviciile solicitate Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta de către pacienții simptomatici cu astm sunt în creștere cu peste 70% în primele 4 luni ale anului 2023 față de anul 2022, arată dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta, într-un mesaj transmis de Ziua Mondială a Astmului.
Astmul este o boală inflamatorie a căilor respiratorii care determină simptome caracteristice: tuse, în special noaptea, respiraţie şuierătoare, dificultăţi de respiraţie, senzaţie de constricţie, durere sau presiune la nivel toracic. Trebuie subliniat că nu orice persoană cu astm are aceleaşi simptome, în acelaşi mod.
Oricine poate face astm, la orice vârstă, afecţiunea fiind de diferite tipuri, neavând un sigur factor declanşator. Astmul se manifestă prin tuse, weezing (respiraţie şuierătoare), constricţie în piept.
"Pacienţii cu astm corect trataţi pot avea o viaţă normală, adică: pot lucra, se pot juca şi pot merge la şcoală, pot dormi bine noaptea, pot evita majoritatea crizelor de astm", susţine medicul Beatrice Mahler.
Cei diagnosticaţi cu astm trebuie să utilizeze corect spray-ul inhalator, să meargă la medic cel puţin o dată pe an pentru control sau imediat dacă au avut o criză de astm sau simptomele au reapărut, să solicite medicului un plan de acţiune scris pentru astm bronşic, să stea departe de lucrurile care vă declanşează atacurile de astm (praf, alergeni, substanţe chimice, poluanţi).
"Viaţa persoanelor cu astm bronşic este în directă legătură cu calitatea aerului pe care aceştia îl inhalează, ceea ce presupune împletirea măsurilor medicale necesare pentru aceşti pacienţi cu măsuri de sustenabilitate a mediului în care ei trăiesc", afirmă Beatrice Mahler.
Astmul alergic este o boală cu care se poate trăi, cu o calitate a vieţii bună, atât timp cât este tratată corespunzător. În România, tratamentul este complet compensat şi de curând au fost introduse pe lista de gratuităţi şi o serie de teste moleculare necesare diagnosticării pacienţilor alergici.
Cele mai frecvente simptome ale astmului sunt:
- respirație șuierătoare;
- senzație de limitare a respirației;
- tuse - mai accentuată în timpul nopții și în orele dimineții;
- dureri toracice - mai accentuate în timpul nopții și în orele dimineții;
- persoanele care suferă de astm bronșic se pot trezi în timpul nopții din cauza tusei sau a dificultăților de respirație;
- crize de astm - care sunt episodice. Ele pot fi ușoare, grave sau foarte grave. În timpul unei crize severe de astm, pacientul poate muri.
Sfaturi pentru a ține astmul sub control
Sfaturi pentru a ține boala sub control pentru pacienții cu astm bronșic:
1. Asigurați-vă că respectați tratamentul prescris de medic și că știți cum să utilizați inhalatorul corect și folosiți-l ori de câte ori vă spune medicul.
2. Mergeți la medic cel puțin o dată pe an pentru controale sau imediat după ce ați avut un atac de astm sau o accentuare a simptomelor. Vizita periodică la medic este necesară și dacă vă simțiți bine.
3. Cereți un plan de acțiune scris pentru astmul bronșic, astfel încât să știți ce aveți de făcut pentru a gestiona bine boala sau atunci când ea se agravează.
4. Stați cât mai departe de factorii de risc care pot declanșa crize de astm - praf, blană de animale, polen, mucegai, fum de țigară, poluare, infecții respiratorii, efort fizic mare.
Rata de mortalitate cauzată de astm în România este cu 50% mai mare decât cea la nivel european, adică 1,3 la 100.000 de locuitori mor anual.
Foto Imago