Ce se întâmplă în corpul nostru când mâncam picant. Efecte surprinzătoare


Ești fan al mâncării picante, dar ai idee ce se întâmplă în corpul tău atunci când consumi alimente picante precum ardeii iuți, sosurile picante sau condimente sub formă de pudră?


Fierbințeala și durerea pe care le provoacă ardeii iuți sunt menite să ne împiedice a-i mânca. Cu toate astea, noi ne supunem în mod voit acestui tratament. Dar nu toate răspunsurile potenţiale sunt binevenite,

Chiar dacă ne place gustul, nu e mereu benefic să mâncăm picant. Consumul de alimente condimentate poate produce o varietate de reacţii fiziologice, cum ar fi furnicături pe limbă şi buze, precum şi transpiraţie.

Efectele care se resimt asupra organismului când consumăm alimente picante:

Provoacă transpiraţie și/sau roșeală - acesta este modul în care corpul se răceşte.

Poate provoca tulburări gastro-intestinale

Consumul moderat de alimente picante este, în general, sigur pentru persoanele care nu au deja probleme cu stomacul. Cu toate acestea, poate provoca inflamaţii în zonele care ajută digestia şi poate duce uneori la arsuri la stomac, dureri de stomac sau diaree.

Persoanele cu gastrită, care apare atunci când mucoasa stomacului este inflamată, pot simţi dureri abdominale.

Pierdere în greutate. Consumul de alimente picante este o modalitate ușoară de a arde niște grăsimi în plus. 

Consumul regulat de alimente picante poate reduce probabilitatea de obezitate sau atacuri de cord pe termen lung.

Aportul de ardei iute este legat de o reducere a acumulării de calciu în pereţii arterelor coronare, care furnizează sânge inimii.

Un consum zilnic de ardei iute este asociat cu un risc crescut de cancer esofagian, dar nu şi de cancer gastric sau colorectal.

În trecut condimentele erau folosite pentru a preveni alterarea alimentelor. Proprietățile anti-microbiene ale capsaicinei (compusul care dă iuțeală ardeilor) reușeau să inhibe cu până la 75% dezvoltarea bacteriilor.

Ardeii sunt susceptibili de a provoca alergii.  Unii oameni spun că se confruntă cu o umflătură a feței și mâncărimi dimineața după ce au mâncat o cină picantă.

Papilele gustative vor avea de suferit. Limba va fi prima care va resimți consecințele negative ale poftei de mâncare picantă. 

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...
Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies