Ce se întâmplă dacă cineva moare în spațiu? Un om de știință explică


De când a început explorarea spațială umană, în urmă cu puțin peste 60 de ani, au murit 20 de persoane - 14 în tragediile navetelor spațiale NASA din 1986 și 2003, trei cosmonauți în timpul misiunii Soyuz 11 din 1971 și trei astronauți în incendiul de pe rampa de lansare a Apollo 1 din 1967.


Având în vedere cât de complicate sunt zborurile spațiale umane, este de fapt remarcabil cât de puțini oameni și-au pierdut viața până acum. Dar NASA intenționează să trimită un echipaj pe Lună în 2025 și astronauți pe Marte în următorul deceniu.

Zborurile spațiale comerciale devin o rutină. Pe măsură ce călătoriile în spațiu devin mai frecvente, crește și posibilitatea ca cineva să moară pe drum.

Aceasta ne aduce în minte o întrebare sumbră, dar necesară: Dacă cineva moare în spațiu - ce se întâmplă cu corpul?

Moartea pe Lună și pe Marte

Dacă cineva ar muri într-o misiune pe o orbită joasă a Pământului - cum ar fi la bordul Stației Spațiale Internaționale - echipajul ar putea întoarce corpul pe Pământ într-o capsulă în câteva ore.

Dacă s-ar întâmpla pe Lună, echipajul s-ar putea întoarce acasă cu cadavrul în doar câteva zile. NASA dispune deja de protocoale detaliate pentru astfel de evenimente.

Datorită acestei reveniri rapide, este probabil ca conservarea corpului să nu fie principala preocupare a NASA; în schimb, prioritatea nr. 1 ar fi să se asigure că echipajul rămas se întoarce în siguranță pe Pământ.

Lucrurile ar fi diferite dacă un astronaut ar muri în timpul călătoriei de 300 de milioane de mile spre Marte.

În acest scenariu, echipajul nu ar putea probabil să se întoarcă înapoi. În schimb, cadavrul s-ar întoarce probabil pe Pământ împreună cu echipajul la sfârșitul misiunii, care ar avea loc câțiva ani mai târziu.

Între timp, echipajul ar trebui să păstreze cadavrul într-o cameră separată sau într-un sac specializat. Temperatura și umiditatea constantă din interiorul vehiculului spațial ar ajuta, teoretic, la conservarea corpului.

Dar toate aceste scenarii s-ar aplica doar dacă cineva ar muri într-un mediu presurizat, cum ar fi o stație spațială sau o navă spațială.

Ce s-ar întâmpla dacă cineva ar păși în spațiu fără protecția unui costum spațial?

Astronautul ar muri aproape instantaneu. Pierderea presiunii și expunerea la vidul din spațiu ar face imposibilă respirația astronautului, iar sângele și alte fluide corporale ar fierbe.

Ce s-ar întâmpla dacă un astronaut ar păși pe Lună sau pe Marte fără un costum spațial?

Luna nu are aproape deloc atmosferă - o cantitate foarte mică. Marte are o atmosferă foarte subțire și aproape deloc oxigen. Așadar, rezultatul ar fi aproximativ același ca și în cazul expunerii în spațiu deschis: sufocare și sânge în fierbere.

Să presupunem că astronautul a murit după aterizare, în timp ce se afla pe suprafața lui Marte.

Incinerarea nu este de dorit; necesită prea multă energie de care echipajul supraviețuitor are nevoie pentru alte scopuri. Și nici înmormântarea nu este o idee bună. Bacteriile și alte organisme din cadavru ar putea contamina suprafața marțiană.

În schimb, echipajul ar păstra probabil corpul într-un sac specializat până când acesta ar putea fi returnat pe Pământ.

Există încă multe necunoscute cu privire la modul în care exploratorii s-ar fi confruntat cu un deces. Nu este vorba doar de întrebarea ce se face cu cadavrul.

Ajutarea echipajului să facă față pierderii și a familiilor îndurerate de pe Pământ sunt la fel de importante ca și manipularea rămășițelor persoanei care a murit.

Dar pentru a coloniza cu adevărat alte lumi - fie că este vorba despre Lună, Marte sau o planetă din afara sistemului nostru solar - acest scenariu sumbru va necesita planificare și protocoale.

vezi emisiunile doctor de bine

De ce avem nevoie de antiinflamatoare într-o banală răceală. Explicațiile medicilor
Motivele pentru care nu ar trebui să combinăm paracetamolul și ibuprofenul. Explicațiile...
Mămăliga, alternativa la paste, pâine sau orez. Beneficiile acestui aliment
Vitamina D, un hormon vital produs de sistemul imunitar în timpul infecțiilor
Alimentele favorite pot deveni aliate sau dușmani: cartofii fierți și prăjiți,...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 3 decembrie 2023

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies