Ce pericole ascunde tratamentul cu nămol de Techirghiol. Situațiile în care "aurul negru" îți poate face rău 


Nămolul sapropelic de Techirghiol are efecte benefice asupra sănătății, prin îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar, detoxifierea organismului și chiar reducerea stresului.


Nămolul sapropelic este un amestec de alge, nămol și substanțe organice care se găsesc în lacuri sau zone umede. Acest nămol a fost folosit de secole pentru tratarea diferitelor afecțiuni, de la probleme de piele la probleme de sănătate mentală. Nămolul sapropelic conține substanțe precum siliciu, sulf, fier și alte minerale, care pot ajuta la întărirea sistemului imunitar și la tratarea problemelor de piele.

Beneficiile tratementului cu nămol

La Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol se pot trata numeroase afecţiuni precum:

  • – afecţiuni reumatismale degenerative (artroze periferice, spondiloze vertebrale, etc.);
  • – afecţiuni reumatismale de tip inflamator (poliartrită reumatoidă,spondilită anchilozantă, artropatie psoriazică, etc.); sechele postraumatice;
  • – afecţiuni ale sistemului nervos central şi periferic (nevralgii de orice cauza şi localizare, radiculopatii, hemiplegii, hemipareze, paraplegii, parapareze, scleroză multiplă, boală Parkinson, etc.);
  • – afecţiuni ginecologice (sterilitate secundară, insuficientă ovariană, dismenoree, etc.);
  • – afecţiuni dermatologice (dermatoze, psoriazis, eczeme, urticarie cronică, acnee, etc.);
  • – afecţiuni vasculare periferice (insuficientă circulatorie venoasă periferică, sindrom de ischemie periferică, etc.)

Situațiile în care "aurul negru" îți poate face rău 

Pe lângă multiplele beneficii, există și contraidicații în tratamentul cu nămol. Medicii Sanatoriului Balnear Techirghiol atrag atenția că persoanele care se ung cu nămol și stau la soare în miezul zilei se expun unor riscuri mari.

În afară de faptul că împiedică transpirația, absoarbe toată radiația solară”

”Cred că beneficiile sunt cele mai mici posibile. În momentul ăsta avem 23 – 24 de grade dimineața, iar în miezul zilei 30 și ceva de grade, deci numai temperatura este un factor de stres. Eliminarea sudorii de pe piele este mecanismul care consumă cea mai multă energie și atunci organismul se răcorește. În condițiile în care pacientul este acoperit cu nămol, acest mecanism de adaptare este anihilat, este inhibat pentru că este acoperită pielea cu nămol, care are culoarea neagră și se comportă ca un corp negru.

Deci, în afară de faptul că acoperă, împiedică transpirația, absoarbe toată radiația solară. Acesta este motivul pentru care noi recomandăm ca aplicația completă de nămol să se facă dimineața, între orele 8:00-10:00 sau după-amiaza, între orele 17:00-19:00. Corect făcută, aplicația nu durează mai mult de două ore. Şi în niciun caz în miezul zilei”, spune dr. Olga Surdu, medic primar recuperare, medicină fizică şi balneologie la Sanatoriul Balnear Techirghiol.

Medicul spune că în special cei suferinzi de boli cardiovasculare se expun foarte tare în momentul în care se împachetează în nămol, la temperaturi mari: ”Sunt riscuri foarte mari. În afară de temperatură, pe litoral, elementul de disconfort este umezeala. La 80 de unități și peste 80 de unități, cum avem zilele acestea de umiditate, respirația este foarte dificilă. Travaliul cardiac în condiții de temperatură crescută este comparabil cu un efort fizic mare. Ca și cum, eu știu, cineva ar sparge lemne, ca și atunci, toate suferințele cardiovasculare sunt amenințate cu decompensarea, ba chiar cu agravarea lor, iar pacientul, persoana, nu se simte bine, este obosită, respiră greu, gâfâie, ba nu poate să doarmă sau doarme prea mult. Deci, sunt o sumă de semnale de alarmă pe care organismul le dă, cu condiția ca ele să-și fie ascultate”, a mai precizat medicul.

Contraindicații

Nu orice persoană poate beneficia de cură balneară la Techirghiol, principalele contraindicaţii fiind: tumori maligne, sarcina, lauzie, epilepsie, insuficiente cardiace, hepatice sau renale decompensate, afecţiuni acute febrile sau cronice în puseu de exacerbare acută, etc. 

Foto FACEBOOK

vezi emisiunile doctor de bine

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...
Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies