Astfel, la contactul cu acești alergeni sistemul imunitar declanșează o reacție inflamatoarie care determină dilatarea vaselor și implicit creșterea secrețiilor la nivelul mucoasei nazale sau la nivelul ochilor. De aceea ne mănâncă ochii și ne curge nasul cănd intrăm în zone cu alergeni.
Simptomele sunt ușor de identificat, precum strănutul, obstrucția nazală, rinoree, conjunctivită alergică. Cea mai des întălnită formă de rinită alergică este febra fânului, fiind o formă sezonieră care apare primăvara atunci când are loc și polenizarea.
Ca și tratament, cel mai indicat de doctorii alergologi este cel cu antihistaminice, cele care acționează împotriva procesului inflamator și împotriva secrețiilor nazale. Pacietnul poate folosi de asemenea picături nazale, în special decongestionante, dar și corticostereoizi nazali.
Dar probabil că cel mai indicat tratament, și cel mai de durată de altfel în cazul alergiilor, este o terapie de desensibilizare a corpului prin injectarea unor doze progresive de substanțe alergene, corpul căpătând astfel imunitate fiind “forțat” să se obișnuiască cu alergenii.
Sursă foto: Unsplash