Ce este Nipah, virusul mortal care debutează ca o gripă sau Covid?


 
Un nou focar al virusului Nipah a fost detectat în India, iar OMS a atras atenția asupra acestuia, deoarece are un potențial letal foarte ridicat. Pentru moment, virusul este localizat în Asia, iar autoritățile sanitare consideră că răspândirea sa este puțin probabilă. Simptomele sale inițiale pot fi confundate cu gripa sau cu Covid.


India este în alertă pentru cel de-al patrulea focar de virus Nipah din istoria sa. Alarma nu se datorează atât de mult numărului de persoane infectate, care deocamdată este scăzut, ci faptului că este vorba despre un virus pentru care nu există vaccin sau tratament specific și care are o rată de mortalitate cuprinsă între 40% și 75%.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că cercetarea acestei boli este o prioritate, având în vedere riscul de apariție a unor focare grave și impactul economic pe care îl poate avea asupra societății.

Ce este virusul Nipah 

Virusul Nipah a apărut la sfârșitul secolului al XX-lea. Acesta a fost detectat pentru prima dată în Malaezia, în satul care i-a dat numele. Un focar a apărut la porci și a fost transmis și la crescătorii de porci.

Este un virus zoonotic, ceea ce înseamnă că trece de la animalele vertebrate la om. În acest caz a fost vorba de porci, dar se pare că originea, ca și în cazul covidului și al altor virusuri, se află la lilieci.

De asemenea, se transmite de la om la om, atunci când intră în contact direct cu fluidele pacientului. În ultimii ani au fost depistate alte câteva focare, în principal în India și Bangladesh. Cel mai recent a avut loc în luna septembrie a acestui an în Kerala.

Virusul provoacă o boală foarte gravă, dar modul în care se transmite (nu trece prin aer, ca și covidul) face puțin probabil ca acesta să devină masiv contagios și să se transforme într-o pandemie. Până în prezent, nu a părăsit Asia de Sud-Est.

Care sunt simptomele virusului Nipah 

Virusul are o perioadă lungă de incubație cuprinsă între 4 zile și două săptămâni. Unele cazuri au fost depistate și la mai mult de o lună de la infectare.

"Simptomele infecției cu virusul Nipah sunt inițial asemănătoare gripei, cu febră și dureri musculare", se arată în raportul Ministerului Sănătății.

În prezent, este confundată și cu cazurile de Covid, deoarece sunt prezente și tusea și problemele respiratorii.

Agravarea apare pentru că virusul trece prin meninge, membrana care protejează creierul, și provoacă encefalită acută (inflamație a creierului). Apar amețeli și dezorientare.

Pacientul poate intra în comă și chiar muri. Rata de mortalitate variază foarte mult, deoarece depinde de unitățile sanitare din localitatea în care a fost depistat focarul.

foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de sănătoase sunt gustările între mese. Medic Mihaela Bilic: „Suntem programați...
Ce să faci cu ouăle fierte rămase de la Paște. Modul de preparare face diferența...
Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne...
Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies