Ce este ketamina, drogul puternic care a provocat moartea actorului din "Friends" Matthew Perry?


Medicii legiști din comitatul Los Angeles au concluzionat că "nivelurile ridicate de ketamină" găsite în probele de sânge ale actorului din serialul "Friends", Matthew Perry, au cauzat moartea acestuia la 28 octombrie.


Potrivit experților, este posibil ca Perry să fi resimțit "efectele acute și letale" ale drogului, cum ar fi "suprastimularea cardiovasculară sau depresia respiratorie".

Ketamina este un medicament folosit în medicină și în medicina veterinară pentru proprietățile sale sedative, dar efectele sale halucinogene îl fac, de asemenea, un compus periculos atunci când este folosit ca drog recreațional.

Chiar în rândul comunității medicale, deși este folosită pe scară largă ca anestezic, sedativ și analgezic, ketamina generează o diversitate de opinii din cauza proprietăților sale disociative puternice.

În 2019, un derivat al medicamentului a fost aprobat în Statele Unite și în Uniunea Europeană pentru cazurile severe de depresie care nu au răspuns la alte tratamente.

Și alte studii recente au explorat potențialul său de utilizare în tratarea dependențelor, cum ar fi alcoolismul.

Cu toate acestea, mulți au pus la îndoială acest lucru din cauza lipsei unor dovezi medicale mai ample.

Ce efecte are ketamina asupra organismului?

Cunoscută sub numele de "Special K" sau "Kit Kat", ketamina este, de asemenea, vândută și utilizată ca drog recreațional datorită efectelor sale halucinogene.

Aceasta arată ca o pulbere granulară albă și reduce senzațiile din corp, punându-i pe utilizatori în pericol de rănire.

Administrația americană pentru combaterea drogurilor (DEA) notează că "ketamina distorsionează percepția vederii și a sunetului și îl face pe utilizator să se simtă deconectat și scăpat de sub control".

"Îi face pe pacienți să se simtă detașați de durere și de mediul înconjurător", adaugă el.

De asemenea, induce stări sedative, făcându-ne să ne simțim calmi și relaxați, și poate duce la episoade de amnezie.

"În doze mici produce o stare similară cu cea a alcoolului, cu dificultăți în a vorbi sau a merge, și poate induce, de asemenea, stări de euforie care pot dura de la 15 minute la două sau trei ore", a declarat pentru BBC Mundo Bruno García Mendive, specialist în anestezie și resuscitare, cu o vastă experiență de lucru în Cuba și Spania.

"Combinat cu alcoolul, poate produce depresie respiratorie și stop cardiac. De aici pericolul utilizării sale libere și necontrolate, cu mari riscuri de mortalitate dacă nu există mijloace de resuscitare în caz de complicații", adaugă el.

foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies