Ce este Fentanilul și ce daune ireversibile poate produce în corpul uman. Este de 100 de ori mai puternic decât morfina


Fentanilul este un analgezic opioid sintetic puternic, utilizat în principal pentru ameliorarea durerii severe, cum ar fi cea asociată cu intervențiile chirurgicale, cancerul sau durerea cronică la pacienții care nu răspund bine la alte analgezice. Este de până la 50 de ori mai puternic decât heroina și de 100 de ori mai puternic decât morfina.


Există două tipuri de fentanil: fentanilul farmaceutic și fentanilul fabricat în mod ilicit. Ambele sunt considerate opioide sintetice, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA.

Fentanilul farmaceutic este prescris de medici pentru a trata durerile severe. Acesta este disponibil în diferite forme, inclusiv plasturi pentru piele, tablete, spray-uri nazale și formule injectabile.

CDC detaliază că cele mai recente cazuri de supradoze legate de fentanil sunt legate de fentanilul fabricat ilicit, care este distribuit pe piețele ilegale de droguri datorită efectului său asemănător cu cel al heroinei.

Acesta este adesea adăugat la alte droguri din cauza potenței sale extreme, ceea ce face ca drogurile să fie mai ieftine, mai puternice, mai dependente și mai periculoase.

Fentanilul fabricat ilegal este disponibil pe piața drogurilor sub diferite forme, inclusiv sub formă de lichid și pulbere.

Fentanilul sub formă de pudră seamănă cu multe alte droguri. Acesta este adesea amestecat cu droguri precum heroina, cocaina și metamfetaminele și modelat în pastile care arată ca alte opiacee eliberate pe bază de rețetă.

Drogurile cu fentanil sunt extrem de periculoase și este posibil ca mulți oameni să nu știe că medicamentele lor îl conțin.

În forma sa lichidă, fentanilul fabricat în mod ilicit poate fi găsit sub formă de spray nazal, picături pentru ochi sau aplicat sub formă de picături pe hârtie sau în bomboane mici.

Daune permanente

Atunci când oamenii iau supradoze de fentanil, respirația lor poate încetini sau se poate opri. Acest lucru poate scădea cantitatea de oxigen care ajunge la creier, o afecțiune numită hipoxie.

Hipoxia poate duce la comă și la leziuni permanente ale creierului și chiar la moarte.

  • Semnele supradozajului de fentanil:
  • Pupile mici, contractate, punctiforme.
  • Adormirea sau pierderea cunoștinței.
  • Respirație lentă, slabă sau fără respirație.
  • Sunete de sufocare sau de gâlgâit.
  • Corp flasc.

vezi emisiunile doctor de bine

Când e nevoie de fațete dentare. Reabilitarea orală se poate face în 24 de ore
Obezitatea este o boală care se tratează. Gestul banal, la îndemână oricui, care...
Vaccinarea anti-HPV este la fel de importantă la băieți, ca și la fete. Bărbații...
De ce este important să avem o mușcătură corectă. Medic: ”Corectura poate fi...
Legătura dintre fericire și efortul fizic. Cât de des trebuie să facem sport pentru...
Trei clase de medicamente pot ajuta în procesul de slăbire. Sunt prescrise de medicul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies