Ce boli pot transmite muștele oamenilor. Cele mai periculoase afecțiuni


Muștele sunt una dintre cele mai comune și mai enervante insecte care ne pot invada casa. Nu doar bâzâitul lor și faptul că aterizează în cele mai nepotrivite locuri ne înnebunesc, ci și faptul că sunt purtătoare de germeni și agenți patogeni care ne pot afecta sănătatea.


 

Muștele, pe lângă faptul că sunt foarte neplăcute și iritante, pot provoca multe boli, cum ar fi salmoneloza, tifosul, iritații oculare, trahomul, listeria, febra, dizenteria, printre altele, datorită germenilor și bacteriilor pe care le poartă în tot corpul lor după ce au stat în gunoaie, substanțe străine și chiar fecale, pe care le pot lăsa pe suprafețele bucătăriei, mesei și, cel mai rău, chiar și pe mâncare.

Cum și ce boli transmit muștele la om?

Potrivit unei analize ADN publicate în revista Scientific Reports, muștele pot adăposti peste 300 de bacterii diferite, iar majoritatea acestor microbi pot răspândi boli la om.

Printre bolile pe care muștele ni le pot transmite se numără infecțiile stomacale, pneumonia și septicemia și s-a descoperit că aceste bacterii pot fi răspândite de la un capăt la altul pe picioarele, aripile și torsul lor.

"Oamenii aveau noțiunea că există agenți patogeni care pot fi transportați de muște, dar nu se știa în ce măsură acest lucru este adevărat sau în ce măsură se produce acest transfer", a declarat pentru BBC profesorul Donald Bryant de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, unul dintre autorii studiului.

Aceste studii au arătat că musca de casă poate adăposti până la 351 de tipuri de bacterii, în timp ce musca de aer poartă 316.

În plus, Bryant a comentat faptul că muștele pot contribui la transmiterea rapidă a agenților patogeni în situații de focar de boală.

Marea majoritatea acestor bacterii se găsesc pe picioare și călătoresc de la o suprafață la alta prin intermediul muștelor, iar la fiecare dintre sutele de pași pe care îi face această insectă zburătoare, lasă în urmă o dâră uriașă de microbi.

Experții în domeniul sănătății au raportat că muștele pot provoca boli precum infecții ale pielii, infecții oculare, diaree, holeră, conjunctivită, salmoneloză, tuberculoză, dizenterie, febră tifoidă, gastroenterită, giardioză, oxiureză, ascaridioză, trichuriază, paratifoză, taeniază și multe altele.

Atunci când muștele intră în contact cu o suprafață contaminată, amintiți-vă că ele trăiesc în gunoi și fecale, ele acumulează aceste bacterii pe care le lasă apoi pe alte suprafețe. În plus, muștele regurgitează un lichid format din salivă și sucuri digestive care le permite să schimbe consistența alimentelor, astfel încât să le poată consuma într-o formă mai lichidă sau semilichidă, iar orice microorganism din esofag se va depune pe aceste alimente.

Cea mai frecventă formă de transmitere a bolii este prin mâncare sau băutură, în cazul în care consumați ceva pe care o muscă a stat, a defecat sau a regurgitat. De asemenea, poate apărea prin contaminarea de către muște a ustensilelor, cum ar fi tacâmurile, paharele și farfuriile.

vezi emisiunile doctor de bine

Ecografia de sân, investigația esențială pentru femei. Când este necesar să...
Mâncatul rapid duce la haos digestiv. Explicațiile medicilor privind obiceiurile...
Suplimentele cu colagen sunt complet inutile, explică renumiți academicieni și...
Soluția Mihaelei Bilic pentru a slăbi fără cură: „Iată o sugestie care poate...
Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum să ne facem planuri realiste pentru Anul Nou și...
Dr. Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să mâncăm după sărbători ca să scăpăm...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies