Cazul ciudat al femeii care vorbește două limbi, deși îi lipsește partea creierului responsabilă de limbaj


Oamenii nu se oferă de multe ori voluntari pentru a fi în centrul unei investigații științifice, dar în 2016, Dr. Evelina Fedorenko de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) s-a trezit cu un subiect mai mult decât interesant  la o femeie cunoscută sub numele de "EG". Numită astfel pentru a-i proteja intimitatea, EG l-a contactat pe unul dintre colegii lui Fedorenko pentru a vedea dacă ar putea contribui la cercetare datorită "creierului său interesant" - și chiar este ceva deosebit.


În 1987, o scanare intamplatoare la Spitalul Universitar George Washington a dezvăluit natura unică a creierului lui EG: îi lipsea lobul temporal stâng. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu activitatea lobului temporal stâng, se crede că acesta este responsabil pentru procesarea limbajului la majoritatea oamenilor - și totuși, EG vorbea două limbi.

Prima lucrare referitoare la creierul unic al lui EG (condusă de doctoranda la MIT Greta Tuckute) a fost publicată între timp în revista Neuropsychologia și se concentrează în jurul rolului lobului temporal în limbaj. La majoritatea oamenilor, cea mai mare parte a activității de procesare a limbajului are loc în lobul temporal stâng, ceea ce duce la întrebarea: cum de EG era atât de priceputa la limbaj?

Imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) a arătat că creierul lui EG a găsit o modalitate de a compensa cu o rețea lingvistică complet funcțională situată în emisfera sa dreaptă. Modul în care s-a adaptat atât de bine ar putea avea de-a face cu cronologia apariției afecțiunii.

"Am constatat că - așa cum era de așteptat pentru afectarea timpurie a emisferei stângi - EG are o rețea lingvistică complet funcțională în emisfera sa dreaptă [...] și abilități lingvistice intacte", au scris autorii studiului. "Cu toate acestea, nu detectăm niciun răspuns la limbaj în lobul frontal stâng al lui EG".

Se presupune că lobul lipsă ar fi fost pierdut la începutul vieții, când EG era bebeluș, posibil ca urmare a unui accident vascular cerebral. Spațiul lăsat în urmă este acum umplut cu lichid cefalorahidian.

În mod curios, surorii lui EG îi lipsește, de asemenea, un lob temporal, dar în schimb pe partea dreaptă, ceea ce indică faptul că ar putea exista o legătură familială cu această afecțiune. De asemenea, ea nu pare să fie afectată de regiunea cerebrală lipsă.

Cu o lucrare la activ, EG și echipa lui Fedorenko speră să continue să își dezvolte corpul de cercetare cu mai multe studii publicate. 

"Deocamdată, creierul meu este special, unic și interesant și sunt încântat că îi poate ajuta pe neuroștiințifici să înțeleagă plasticitatea creierului uman."

vezi emisiunile doctor de bine

Ecografia de sân, investigația esențială pentru femei. Când este necesar să...
Mâncatul rapid duce la haos digestiv. Explicațiile medicilor privind obiceiurile...
Suplimentele cu colagen sunt complet inutile, explică renumiți academicieni și...
Soluția Mihaelei Bilic pentru a slăbi fără cură: „Iată o sugestie care poate...
Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum să ne facem planuri realiste pentru Anul Nou și...
Dr. Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să mâncăm după sărbători ca să scăpăm...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies