Cât timp este de așteptat să tușească un copil după o viroză obișnuită. Ce spun pediatrii și ce e de făcut


Tusea copilului este cu siguranță motiv de neliniște pentru părinți. Tusea este una dintre cele mai frecvente cauze pentru care părinții aduc copiii la medic.


Părinții nu știu ce să mai facă pentru că cei mici să nu mai tușească, dar medicii atrag atenția că acesta este un proces de apărare. Organismul are nevoie să tușească pentru a elimina secrețiile. Copii mici răcesc în medie de 6-10 ori pe an, iar cu timpul aceste episoade se răresc.

Pentru tusea acută, cea mai frecventă cauză este o viroză respiratorie (răceală sau gripă), când tusea poate fi însoțită și de febră, rinoree, roșu în gât, inflamarea mucoasei nazale și dureri în gât.

Pediatrul Mihai Craiu susține că mulți copii sunt răciți din cauza variațiilor mari de temperatură din această perioadă, însă părinții trebuie să-și facă griji dacă „episodul de tuse durează peste patru săptămâni”.

"Variații foarte mari de temperatură în această perioadă.  Iar mulți copii sunt răciți. Adică au nasul înfundat sau le curg secreții și tușesc.

Acest scenariu deși îngrijorează mulți părinți NU este unul periculos pentru un copil care era anterior sănătos. Mai ales dacă nu au febră mare...

Cât timp este de așteptat să tușească un copil după o viroză obișnuită? In medie 2 săptămâni. Și 25% din copii ar putea tuși 3 săptămâni. Anormal este un episod de tuse care durează peste 4 săptămâni 

Ce putem face pentru tuse?

Majoritatea antitusivelor nu fac nimic semnificativ. O dovedește o metaanaliză clasică. Asta în cazul în care nu fac rău. Sau chiar foarte rău. Ce putem da acum, de sărbatori, dacă nu este atât de grav încât să mergem la spital?!? Copiilor mai mari de 1 an, câte o linguriță de miere. Care ar putea fi de ajutor. Hidratarea este esențială atât când copilul tușește, cât și în orice viroză," precizează medicul.

Dr. Mihai Craiu, anunță că sunt foarte mulți copii cu semne de boală acută care ajung zilele acestea la spital: "Acum este un mare "val" de îmbolnăviri acute, cu febră și tuse... Sunt pline toate camerele de gardă, toate centrele de permanență cu bolnavi de toate vârstele. Și acum este cel mai mare risc să fie administrat greșit un antibiotic...

De ce? Pentru că noi, românii, suntem printre cei mai mari fani ai utilizării antibioticelor în boli acute febrile... Deși acestea, acum în plin sezon epidemiologic, sunt 80% viroze.

Și pentru că uneori este mai simplu să prescrii o rețetă cu antibiotic unui copil febril, decât să argumentezi clar și riguros de ce acesta este inutil și, posibil, dăunator în cazul dat. Deseori, în cazul unor aglomerații mari la urgențe, se trece pe modul de medicină "defensivă". Si apar recomandări de tipul "dacă fiul/fiica dvs mai face febră și peste 3 zile puteți să dați acest antibiotic de pe rețetă"

Sfatul corect ar fi "dacă mai are febră peste 3 zile trebuie să reevaluăm copilul și, eventual, să facem analize". Ar trebui să dăm antibiotice DOAR în boli bacteriene".

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies