Cât de periculos este protoxidul de azot. Gazul ilariant este folosit ca drog recreativ


Gazul ilariant sau funny gas este unul dintre cele mai frecvent utilizate droguri recreative de către tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani. 


Utilizarea intensă poate duce la o serie de boli, inclusiv simptome legate de sistemul nervos. Starea creată de acest gaz este una similară cu cea de beție.

Cât e de periculos gazul ilariant

Gazul ilariant, care este vândut în recipiente metalice, poate provoca dureri de cap și îi poate face pe unii utilizatori să devină anxioși sau paranoici. Prea mult protoxid de azot poate face o persoană să leșine sau să-și piardă cunoștința.

Utilizarea intensă poate face ca oamenii să nu poată merge, să cadă sau să experimenteze furnicături sau pierderea senzației la picioare și mâini. Unii utilizatori au probleme cu vezica urinară sau intestine din cauza afectării funcționării unor nervi, disfuncție erectilă sau incontinență.

Ce este protoxidul de azot:

1. Gaz incolor, cu miros plăcut și gust dulceag (comercializat în butelii de uz medical (analgosedare inhalatorie în stomatologie sau obsterică) sau industrial (agent spumant în industria alimentară)).

2. Este unul dintre cele mai frecvent utilizate droguri de către tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani. (în UK este al doilea drog utilizat, după canabis). Utilizarea protoxidului de azot a crescut în timpul pandemiei.

3. Simptomele apar rapid după consum (4-5 inhalări, cam în 2-3 minute, sunt reversibile și nu sunt cauzate de o altă afecțiune).

4. Efectele asupra sistemului nervos sunt de tip narcotic - doze mici sunt anxiolitice, euforizante (produc bună dispoziție, ca la consumul de alcool - de unde denumirea de gaz ilariant, gaz de beție) și parțial agonist pe receptorii opiozi (de unde denumirea de gazul paradisului).

Utilizarea ca drog

1. O singură (supra)doză poate fi letală. (!Tratament - resuscitare (ABC) + depurarea toxicolui și antidotism. Antidot naloxonă și mai ales administrarea de oxigen sunt esențiale). Doza toxică prin inhalare e de 24mg/kg.

2. Efectul căutat e cel euforizant dar reacțiile adverse apar frecvent după utilizarea recreațională (utilizarea medicală asigură protoxid de uz medical (nu industrial) într-un mix cu oxigenul și debite reglate) (cel mai frecvent cefalee, migrene, grețuri, vărsături, parestezii, dispnne, palpitații) și pot fi extrem de grave (sindroame confuzionale și tulburări psihotice).

3. Semnele și simptomele apar după consum, sunt reversibile și nu sunt cauzate de o altă afecțiune.

4. Poate genera dependență. De aceea în utilizarea medicală NU trebuie depășită o oră de administrare continuă zilnic și nu poate fi repetat mai mult de 15 zile.

5. Poate afecta capacitatea de a conduce vehicule și de a folosi utilaje.

6. Intoxicația acută (simptomele sunt dominate de narcoză, edemul cerebral și methemoglobinemie): 

a) stare ebrioasă (cefalee intensă, vertij, tulburări de vorbire și de echilibru, delir, halucinații, sincope, somnolență, comă), eventual grețuri, vărsături, însoțită de fenomene neuro și mielotoxice (parestezii, pareze, paralizii la nivelul memebrelor inferioare,  tulburări micționale),

b) asfixie (paloare, cianoză, respirație dificilă și rară) și

c) tulburări variate cardiovasculare (bradicardie, aritimii, hipotensiune, sindrom coronarian acut).

Asocierea cu alcool sau alte medicamente crește riscul reacțiilor adverse fatale

 În UK va fi catalogat drept drog de clasa C (interzis) iar posesia va fi pedepsită cu închisoarea (până la 2 ani) ca parte a unui plan de combatere a comportamentului antisocial.

vezi emisiunile doctor de bine

De ce este important să ne construim sistemul imunitar în timp, în special în...
Motivul neașteptat pentru care nu trebuie să mâncăm carne și să nu luăm suplimente...
Cum este afectată dantura de pierderea unui singur dinte. Reabilitarea orală se...
Soarele și dietele vegane distrug colagenul din piele, ”cărămida” de reconstrucție...
Ce se întâmplă dacă excludem din dietă proteinele din carne, pește, ouă și...
Cum apare parodontoza. În prima etapă boala este reversibilă

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies