Poluarea cu plumb a fost responsabilă pentru 5,5 milioane de decese cauzate de boli cardiovasculare la nivel mondial în 2019. De asemenea, ea a afectat capacitățile cognitive ale copiilor cu vârsta sub cinci ani, în special în țările în curs de dezvoltare.
Saturnismul (intoxicatia cu plumb) este un tip de intoxicatie cu metale grele cauzată de prezenţa plumbului în organism. Organul cel mai sensibil la acţiunea plumbului este creierul.
Intoxicaţia cu plumb, care ar reprezenta o problemă la fel de gravă ca şi poluarea aerului, este responsabilă pentru 30% din decesele cauzate de boli cardiovasculare, un nivel de şase ori mai mare decât estimările actuale. Rolul plumbului în bolile cardiovasculare este mai mare decât cel al fumatului sau al colesterolului.
Simptomele intoxicației cu plumb
Printre simptomele intoxicatiei cu plumb se numără durerea abdominală, constipaţia, durerile de cap, iritabilitatea, problemele de memorie, infertilitatea.Unele dintre efectele intoxicatiei cu plumb sunt permanente. În cazurile severe se poate ajunge la anemie, convulsii, comă şi chiar moartea pacientului.
Semnele şi simptomele provocate de intoxicatia cu plumb variază în funcţie de individ şi de timpul de expunere.
În intoxicaţia acută se întâlnesc:
- semne neurologice
- tulburări digestive-durerea abdominală, greaţă, vărsături, constipaţie
- gust metalic
- scăderea apetitului, scăderea în greutate
- absorbţia unei cantităţi crescute de plumb într-un timp scurt poate duce la apariţia şocului, prin pierderi la nivelul tractului gastrointestinal
- anemie şi hemoglobinurie
În intoxicaţia cronică sunt afectate, în general, mai multe sisteme. Este asociată cu simptome gastrointestinale, neuromusculare şi neurologice.Printre semnele expunerii cornice se numără:
- afectarea memoriei de scurtă durată şi scăderea capacităţii de concentrare
- depresie
- greaţă, dureri abdominale
- convulsii, comă
- anemie
- hipotermii, transpiraţii, ameţeli
- tulburări de somn, insomnie
- paloare, tremor
- linia Burton -o linie albastră la nivelul gingiilor
- copiii cu intoxicaţie cronică pot refuza să se joace sau pot avea tulburări de comportament agresive sau hiperkinetice.
Surse de expunere a copiilor la plumb sunt:
- plumbul din apă cauzat de utilizarea țevilor din plumb;
- plumbul rezultat în urma activităților industriale, precum mineritul și reciclarea bateriilor;
- vopsele și pigmenți pe bază de plumb;
- benzina cu plumb
- sudarea cu plumb a conservelor;
- plumbul din condimente, cosmetice, medicamentele ayurvedice, jucării și alte produse de consum.
- părinții care, prin prisma ocupațiilor lor, lucrează cu plumb vin deseori acasă cu praf contaminat pe haine, păr, mâini și încălțăminte, expunându-și astfel, fără să vrea, copiii la acest element toxic.
Tratamentul saturnismului include măsuri profilactice (de a opri expunerea actuală și a preveni contactul ulterior cu plumbul) și medicație chelatoare, care elimină plumbul deja acumulat în organism.
Foto Imago