Cât ar trebui să dureze somnul de după-amiază pentru a nu ne îngrășa


Somnul de după-amiază afectează modul în care funcționează corpurile noastre, la fel ca și ora de culcare.


O cercetare publicată recent în revista științifică Obesity arată legătura dintre obezitate și durata somnului din timpul zilei. Siestele lungi sunt asociate cu o creștere a indicelui de masă corporală, trigliceridelor, glucozei și tensiunii arteriale. Somnul scurt scăde probabilitatea de a avea tensiune arterială crescută. 

Care e durata ideală pentru siestă

S-a constatat că cei care dorm după-amiază mai mult de 30 de minute au un indice de masă corporală cu 2% mai mare, față de cei care nu dorm. Aceștia au avut, de asemenea, un risc cu 23% mai mare de obezitate și un risc cu 40% mai mare de sindrom metabolic, un grup de afecțiuni medicale care cresc riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.

Pe de altă parte, persoanele care au tras un pui de somn pentru perioade scurte de timp, mai puțin de 30 de minute, au avut un risc redus cu 21% de hipertensiune arterială.

Ora de culcare influențează durata vieții

Pe de altă parte, ora la care ne culcăm seara ne influențează durata vieții. Astfel, oamenii care preferă să meargă târziu la culcare riscă să moară timpuriu, mai ales din cauza obiceiurilor proaste asociate.

A dormi târziu este legat de un risc mai mare de boli metabolice și cardiovasculare.

Un studiu publicat în revista Chronobiology International a constatat că a fi o „pasăre de noapte” crește riscul de deces prematur cu aproximativ 9%, în comparație cu matinalii.

Privarea de somn crește riscul de deces timpuriu

Oamenii care sunt mai activi seara prezintă un risc mai mare de boli cronice, comparativ cu matinalii. În cazul unui om care preferă diminețile, ritmul circadian eliberează melatonină mult mai devreme decât în ​​mod normal, iar astfel persoana este mai activă în prima parte a zilei. Experții spun că astfel de oameni tind să aibă performanțe mai bune la școală și sunt mai activi pe tot parcursul zilei, având un risc mai scăzut de boli cardiovasculare.

„Păsările de noapte” sunt mai sedentare și ard mai puține grăsimi în comparație cu matinalii. De asemenea, oamenii care preferă seara s-au dovedit mai rezistenți la insulină, ceea ce înseamnă că mușchii lor au nevoie de mai multă insulină pentru a putea obține energia de care au nevoie.

Studiile au arătat că „păsările de noapte” își pot asuma mai multe riscuri și sunt mai predispuse să sară peste micul dejun și să mănânce mult mai târziu în cursul zilei. În plus, au niveluri mai mari de grăsime corporală viscerală în regiunea abdominală, un factor de risc cheie pentru diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Carnea pe care o poți consuma și în Postul Crăciunului. Se digeră ușor și are...
Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies