Care sunt simptomele malariei, boala cu care s-au întors recent mai mulți români care au fost în Zanzibar


Malaria este o boală cauzată de paraziți care se transmit la om prin mușcătura țânțarilor infectați. Aceasta apare în principal în țările tropicale. 


Deși este o boală care poate fi prevenită și vindecată, dacă o persoană infectată cu malarie nu este imunizată și nu primește tratament, este posibil ca boala să evolueze rapid și să ducă la deces. 

Care sunt cauzele malariei?

Malaria este o boală cauzată de un parazit Plasmodium, care se transmite prin înțepătura unui țânțar infectat.

După cum precizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS), există patru tipuri de malarie pe care oamenii le pot contracta:

  • Plasmodium falciparum
  • Plasmodium vivax
  • Plasmodium malariae
  • Plasmodium ovale

Cele mai frecvente sunt malaria Plasmodium falciparum și malaria Plasmodium vivax, prima fiind cea mai mortală.

Este malaria contagioasă?

Malaria nu este contagioasă de la o persoană la alta. Parazitul Plasmodium este transmis la om prin înțepătura unui țânțar anofel. Parazitul se înmulțește în ficat și trece în fluxul sanguin. Dacă un alt țânțar înțeapă acea persoană, insecta se infectează, iar ciclul de transmitere continuă.

Transmiterea depinde de condițiile meteorologice, în special de ploaie, căldură și umiditate, care favorizează înmulțirea țânțarului (care își depune ouăle în apă). În multe regiuni, transmiterea este sezonieră și atinge cote maxime în timpul și imediat după ploi.

Care sunt simptomele malariei?

Simptomele malariei apar, de obicei, la 10 până la 15 zile după mușcătură. Acestea pot fi ușoare sau pot pune în pericol viața. Simptomele comune includ

  • Febră
  • Frisoane
  • Transpirație
  • Dureri de cap
  • Vărsături
  • Simptomele severe ale bolii includ
  • Oboseală și oboseală extremă
  • Deteriorarea stării de conștiență
  • Crize convulsive
  • Dificultăți de respirație
  • Urină de culoare închisă sau cu sânge
  • Îngălbenirea ochilor și a pielii
  • Sângerare anormală

Cu toate acestea, dacă malaria nu este tratată la timp, poate deveni rapid o amenințare pentru viață. Tratamentul și diagnosticarea timpurie a unei forme ușoare de malarie pot împiedica agravarea infecției.

Ce organe afectează malaria?

Malaria cu Plasmodium falciparum poate afecta grav ficatul și rinichii și poate obstrucționa vasele mici de sânge din creier, ducând la malarie cerebrală.

Dacă nu este tratată la timp, poate duce la complicații grave la nivelul rinichilor și al creierului și chiar la deces.

Există un vaccin pentru malarie?

Din octombrie 2021, OMS recomandă vaccinarea împotriva malariei cu Plasmodium falciparum. Cu toate acestea, aplicarea sa vizează în principal regiunile cele mai afectate din Africa, unde nivelurile de transmitere sunt alarmante (250 de cazuri la 1.000 de locuitori).

Evaluarea pilot a vaccinului în Africa a demonstrat eficacitatea în reducerea formelor severe ale bolii, în principal la copiii mici. În consecință, a fost inițiată punerea în aplicare a vaccinului pentru a reduce ratele mortalității cauzate de malarie în regiune și pentru a preveni creșterea nivelurilor de transmitere.

4 cazuri de malarie severă în România

Reamintim că la La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale "Dr. Victor Babeș” au fost înregistrate 4 cazuri de malarie severă la români care s-au întors recent din Zanzibar. 

"Pentru turiștii care călătoresc în destinații ce sunt considerate zone endemice de malarie, recomandăm în primul rând prezentarea la medicul specialist de boli infecțioase și, dacă destinația o impune, administrarea unui tratament profilactic atât contra malariei, cât și a altor afecțiuni specifice zonelor respective, care se pot preveni”, a declarat prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale "Dr. Victor Babeș”, în cadrul unui comunicat de presă.

foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...
Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies