Cardiolog: Infarctul la tineri a devenit o regulă! Care sunt principalele cauze?


Sute de mii de români mor din cauza bolilor cardio-vasculare, iar poporul român este unul dintre cele mai sedentare popoare din Europa.


Cardiologul Dragoş Vinereanu, profesor universitar, trage un semnal de alarmă și afirmă că infarctul la persoanele tinere nu mai este o excepţie, ci a devenit o regulă: "Noi (Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti – n.r.) suntem de gardă pentru infarct joia şi din 10-15 pacienţi câţi vin cu infarct de la nivelul Bucureştiului şi zona de sud a ţării, jumătate sunt sub 45 de ani. Aşa că, din păcate a devenit regula, nu mai e nici pe departe excepţia”, a afirmat cardiologul Dragoş Vinereanu la Medika Tv. 

În România, tot mai mulţi tineri cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani ajung la spital cu infarct. 

Care sunt cauzele infarctului la persoanele tinere 

În țara noastră există mai mulți factori de risc. Principala cauza este fumatul. O problemă majoră o reprezintă faptul că au început să apară fumători de la vârste tot mai mici. De asemenea, o mare problemă în România o reprezintă diabetul zaharat şi obezitatea. Vinovate sunt stilul de viață dezechilibrat, consumul exagerat de zahăr, sare şi grăsimi, dar şi sedentarismul. Dar și stresul, munca în exces, lipsa prevenției.

Deloc de neglijat este şi poluarea, în special în oraşele mari.

”De ce? Fiindcă s-a schimbat foarte mult viaţa. Fiindcă mult timp nu am avut o legislaţie anti-fumat şi s-a fumat de la cele mai fragede vârste în şcoli, cum bine ştim cu toţii care am avut copii în şcoli, regimul a fost în România bazat pe foarte multă sare şi pe foarte multe grăsimi şi pe foarte multe dulciuri şi în continuare, din păcate, e aşa.

Nivelul mediu al consumului de sare în România faţă de o ţară mediteraneeană, Italia să zicem... în Italia este în jur de 5-6 grame. În România este 20, aproape. Aşadar, dieta bazată pe slăninuţă, salam, dulciurile concentrate, băuturile carbogazoase plus sarea în cantitate foarte mare, de trei-patru ori mai mare decât ar trebui, toate aceste au reprezentat o agresiune majoră asupra inimii şi au determinat ceea ce noi numim ruperea plăcii de ateroscleroză şi infarctul miocardic”, a precizat medicul. 

În ceea ce priveşte stresul, Dragoş Vinereanu a spus că acesta îl determină pe om să fumeze mai mult, să fie mai sedentar, să mănânce mai prost, explicând că ”nu stresul în sine, ci consecinţele acestuia determină boala cardio-vasculară”.

Medicul cardiolog de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, afirmă că două treimi dintre decesele înregistrate în România sunt cauzate de boli cardio-vasculare, procentul fiind mult mai mare decât decesele cauzate de neoplasm. Conform medicului, jumătate din populaţia peste 50 de ani este hipertensivă, iar mulţi dintre bolnavi nici nu ştiu acest lucru.

”Bolile cardio-vasculare reprezintă prima cauză de mortalitate şi nu numai că e prima cauză de mortalitate, ci două treimi dintre oamenii care mor în România mor din cauza bolilor cardio-vasculare. Doar 20% mor din cauza cancerului.

Cancerul e o mare problemă, e drept, dar bolile cardio-vasculare omoară mult mai mult decât cancerul la ora actuală. Dacă este să ne uităm şi să comparăm cu Uniunea Europeană, la noi mor mult mai mulţi din cauza bolilor cardio-vasculare decât în Uniunea Europeană”, a declarat cardiologul.

Medicul a explicat că hipertensiunea arterială este cel mai frecvent factor de risc care determină bolile cardio-vasculare:Jumătate din populaţia peste 50 de ani e hipertensivă. Foarte mulţi nu ştiu că sunt hipertensivi, fiindcă hipertensiunea e ucigaşul tăcut."

Atenție! Pacientul care suspectează un infarct trebuie să ajungă într-un timp cât mai scurt la medic. Astfel, în cazul oricărei dureri de inimă trebuie eliminată mai întâi suspiciunea de infarct.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Motivul pentru care ciupercile sunt alimentul perfect. Când se adaugă ulei sau unt,...
Otita medie apare după o răceală. Medic: „Această inflamație și infecție...
Mișcarea previne aritmiile cardiace, adică palpitațiile. Ce fel de mișcare trebuie...
În legumele congelate găsim de patru ori mai multă vitamina C decât în cele proaspete....
Inteligența artificială ne ajută să punem un implant dentar fără incizii
La 40 de ani, aproape toți oamenii au măcar un dinte pierdut. Când trebuie făcută...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies