Câinii „pupăcioși”, un pericol pentru sănătate. Ce au descoperit specialiștii


Cei care au acasă câini îi văd pe aceștia ca pe membri ai familiei și nu li se pare nimic ciudat în dovezile de afecțiune și în pupicii pe care și-i dau unii altora. Când un cățel te linge pe mână sau chiar pe față te emoționezi și îți spui că este felul său de a-și exprima dragostea și loialitatea. Este, însă, și o modalitate de a-ți transmite bacterii periculoase pentru sănătate.


Rezistența la antibiotice este o problemă tot mai spinoasă pentru medici, care nu reușesc să trateze infecțiile din cauză că bacteriile au „învățat” să se ferească de ele. Folosirea după ureche a medicamentelor este una dintre principalele cauze ale creșterii rezistenței la antibiotice, dar și comportamentul față de animalele de companie pare să fie o parte a problemei, potrivit celor mai noi cercetări.

Un studiu realizat la Colegiul Veterinar Regal din cadrul Universității din Lisabona susține că saliva pe care animalele de companie, în special câinii, o lasă pe pielea stăpânilor este o sursă de bacterii. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat mostre de scaun de la 114 oameni sănătoși, 85 de căței și 18 pisici. Rezultatele au artat că 15 oameni erau purtători de bacterii periculoase și că jumătate dintre câinii erau purtători ai unor tulpini rezistente la antibiotice.

Dr. Juliana Menezes, coordnatoarea studiului, a subliniat că bacterii periculoase localizate în tractul gastrointestinal al animalelor pot fi transmise prin salivă de la câini la oameni și pot cauza pneumonie, infecții urinare și alte boli infecțiose netratabile.

„Deși nivelul de transmitere a bacteriilor este unul destul de scăzut, animalele pot fi purtătoare pentru perioade lungi de timp și îi pot infecta pe cei mai vulnerabili, precum vârstnicii sau femeile însărcinate. Factorii de risc sunt pupatul animalelor sau faptul că acestea sunt lăsate să își lingă stăpânii pe față sau pe mâini sau chiar să mănânce din farfuriile acestora. Pentru a reduce transmiterea bacteriilor ar trebui ca relația cu animalele să nu mai fie atât de apropiată și să nu se mai omită regulile elementare de igienă”, spune dr. Menezes.

Proprietarii de câini nu ar trebui să mai uite să se spele pe mâini după ce adună după animal, chiar dacă folosesc pungi speciale sau mănuși; de asemenea, ar trebui să se spele pe mâini după ce își mângâie cățeii, chiar dacă sunt convinși că sunt curați. Bolurile de mâncare ale animalelor sunt, de asemenea, surse de bacterii; prin urmare, curățați-le cu simț de răspundere și nu permiteți câinilor să mănânce niciodată din farfuriile din care mâncați voi la masă, chiar dacă vă gândiți că le veți spăla apoi și că nimic rău nu se poate întâmpla.

vezi emisiunile doctor de bine

Ecografia de sân, investigația esențială pentru femei. Când este necesar să...
Mâncatul rapid duce la haos digestiv. Explicațiile medicilor privind obiceiurile...
Suplimentele cu colagen sunt complet inutile, explică renumiți academicieni și...
Soluția Mihaelei Bilic pentru a slăbi fără cură: „Iată o sugestie care poate...
Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum să ne facem planuri realiste pentru Anul Nou și...
Dr. Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să mâncăm după sărbători ca să scăpăm...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies