Bolile oculare care pot fi dezvoltate în sezonul estival. Recomandările oftalmologilor 


În sezonul estival, expunerea prelungită la soare și efectele luminii solare dăunează ochilor. Numeroase afecţiuni oftalmologice pot apărea din cauza expunerii excesive la soare.


Oftalmologii menţionează că unii oameni sunt mai sensibili la soare decât alţii. Acesta este cazul copiilor înainte de vârsta de 10-12 ani, deoarece lentilele lor filtrează doar parţial razele UV.

Persoanele care se confruntă cu senzaţii de arsură, durere şi/sau usturime, senzaţia de pierdere sau diminuare a vederii, cauzate de o posibilă expunere prelungită şi neprotejată la soare trebuie să se adreseze medicului oftalmolog.

Cataracta

Cea mai importantă afecţiune oftalmologică degenerativă care poate avea drept cauză expunerea prelungită la soare este cataracta. Până la 20% dintre cataracte pot fi cauzate de supraexpunerea la radiaţiile UV. Cercetările arată că unul din cinci cazuri de cataractă ar putea fi prevenit cu o protecţie adecvată a ochilor şi cu expunerea redusă la lumina soarelui. Conform acestora, cu cât ochii sunt mai expuşi la razele soarelui, cu atât cristalinul va îmbătrâni mai repede. Aşa îşi va pierde transparenţa, va deveni mai opac în timp.

Bolile oculare care pot fi dezvoltate în urma expunerii excesive la soare

Specialiştii atentionează că expunerea exagerată la razele UV poate provoca şi una sau mai multe dintre următoarele boli oculare: afectarea malignă a pielii în jurul pleoapelor, fotoretinita, keratoconjunctivită acută, etc.

Expunerea la soare poate provoca cancer de pleoape, care apare pe pleoapă sau în interiorul ei. De obicei, este clasificat că o tumoră epitelială. Acest tip de tumoră implică cel mai frecvent pielea sau glandele de la nivelul pleoapei.

Expunerea puternică la lumina soarelui, poate provoca keratoconjunctivită acută. Aceasta este o arsură a corneei foarte dureroasă, care provoca tulburări de vedere timp de 6 până la 24 de ore.

Observarea soarelui prin nori, fără un filtru special, poate duce la fotoretinită. Deteriorarea fotoreceptorilor în fotoretinită poate duce la deficienţă vizuală permanentă.

Cum să ne protejăm ochii în sezonul estival

În cazul cataractei, primul pas pentru reducerea riscului este purtarea de ochelari de soare care blochează UV şi pălării cu boruri. Este de preferat ca ochelarii de soare să asigure şi protejarea vederii periferice şi să fie dotaţi cu protecţie UVA/UVB, informează medicii oftalmologi.

Sunt menţionate de către specialişti mai multe soluţii pentru a proteja ochii: alegerea ochelarilor, lentile polarizate, lentile de contact anti-UV, etc. Dacă ochii sunt arşi de soare, senzaţia neplăcută vă apărea în două până la trei ore de la expunere. Pentru arsurile solare uşoare, autovindecarea poate apărea în 48 de ore, deşi există simptome neplăcute şi uneori descurajante, cum ar fi senzaţia de „ochi ars de soare”.

Consultul de urgenţă la medicul oftalmolog este necesar persoanelor cu ochi sensibili, care au suferit deja leziuni corneene sau dacă simptomele persistă mai mult de 48 de ore.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...
Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies