Boala gravă pe care o ascunde starea de somnolență din timpul zilei


Un studiu recent ale cărui rezultate au fost publicate de The Guardian arată că starea de somnolență și extenuare din timpul zilei poate ascunde o boală gravă.

Sursă foto: Shutterstock

Oamenii de știință au găsit dovezi care arată că persoanele care simt nevoia excesivă să doarmă în timpul zilei pot dezvolta Alzheimer. Asfel, starea de somnolență pe timp de zi este un simptom al acestei afecțiuni. 

Unul dintre autorii studiului a explicat că aceste manifestări pot fi un semnal de îmbătrânire accelerată. Studiul arată că dacă nu obișnuiați să trageți un pui de somn și observați că începeți să fiți mai somnoroși în timpul zilei, ar putea fi un semnal de declin al sănătății cognitive.

În timpul cercetării o amenii de știință au urmărit mai mult de 1.000 de persoane, cu o vârstă medie de 81 de ani, timp de mai mulți ani. În fiecare an, participanții au purtat un dispozitiv asemănător unui ceas pentru a urmări mobilitatea timp de până la 14 zile. Fiecare perioadă prelungită de neactivitate, de la ora 9.00 la 19.00, a fost interpretată ca repriză de somn.

Persoanele care au dezvolat tulburări cognitive au înregistrat și o creștere a perioadelor de somn din timpul zilei cu cel puțin 11 minute pe an. Rata de creștere s-a dublat după un diagnostic de deficiență cognitivă ușoară, ajungând la un total de 24 de minute, și a ajuns la un total de 68 de minute după stabilirea diagnosticului de Alzheimer.

Cercetarea arată că participanții care au ațipit mai mult de o oră pe zi au avut un risc cu 40% mai mare de a dezvolta Alzheimer decât cei care au ațipit mai puțin de o oră pe zi.

Sursă foto: Shutterstock

vezi emisiunile doctor de bine

Cum putem trăi chiar și cu 15 ani mai mult prin bio-hacking. Totul pornește de...
De ce îmbătrânirea se vede întotdeauna în zona gâtului. Nicio cremă nu funcționează,...
De ce avem nevoie de proteine și de colagen. Suplimentele nu sunt deloc eficiente,...
Suplimentele proteice pentru sportul la sală forțează rinichii. Când sunt contraindicate
Carnea pe care o poți consuma și în Postul Crăciunului. Se digeră ușor și are...
Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies