Cu toate acestea, un grup de oameni de știință de la Universitatea Northwestern din Illinois a testat diferite bacterii în condițiile vieții pe Marte. Concluzia lor: există un tip care poate supraviețui până la 280 de milioane de ani.
Pentru a ajunge la această concluzie, echipa a expus șase tipuri de bacterii și ciuperci terestre la o suprafață marțiană simulată și a aplicat raze gamma sau protoni pentru a imita radiațiile. În frig, bineînțeles, acestea s-au conservat mai bine, dar apoi au testat care dintre ele au ieșit din starea de repaus după încălzire și expunere la apă.
După experiment, cercetătorii au examinat cât de mult au afectat fiecare bacterie condițiile de viață marțiene. Aceștia au descoperit că un tip, bacteria Conan, a fost capabilă să supraviețuiască până la 280 de milioane de ani, o perioadă nemaiîntâlnită până acum, spun cei de la Universitatea Northwestern.
Această bacterie este capabilă să supraviețuiască atâția ani și în condiții climatice dure datorită structurii sale genomice. În timpul expunerii, cromozomii lui Conan rămân aliniați și pregătiți să se repare după radiații intense, descriu cercetătorii în studiul publicat în "Astrobiology".
Bacteria Conan este, prin urmare, "deosebit de potrivită" pentru a supraviețui în condițiile dure de pe Marte. Această descoperire îmbunătățește șansele oamenilor de știință de a găsi viață pe Marte în misiunile viitoare.
Până în prezent, există dovezi că planeta ar fi putut fi populată de microorganisme în urmă cu 3,7 miliarde de ani, înainte de a se usca (acum 3 miliarde de ani). Totuși, această descoperire ar indica faptul că unele dintre aceste bacterii ar putea fi reînviate printr-o schimbare de mediu.