Alertă roşie pentru sănătatea copiilor
Potrivit raportului publicat de OMS, proporţia copiilor cărora le-au fost administrate cele trei doze de vaccin contra difteriei, tetanosului şi poliomielitei (DTP) a scăzut de la 86% în 2019 la doar 81% în 2021. Acest vaccin este utilizat ca indicator-cheie al acoperirii vaccinale la nivel global.
"Vorbim despre o alertă roşie pentru sănătatea copiilor. Suntem martorii celei mai mari scăderi continue a imunizării infantile într-o generaţie. Consecinţele se măsoară în număr de vieţi", a declarat Catherine Russell, directoarea generală a UNICEF.
18 milioane de copii nu au fost vaccinați contra difteriei, tetanosului şi poliomielitei
Circa 25 de milioane de copii au ratat astfel una sau mai multe doze de vaccin DTP în 2021. Cu două milioane mai mulţi decât în 2020 şi cu şase milioane mai mult decât în 2019. Printre aceşti 25 de milioane, 18 milioane nu au primit nicio doză, majoritatea trăind în ţări cu venituri medii sau mici - în special în India, Nigeria, Indonezia, Etiopia şi Filipine. Această acoperire foarte slabă a determinat apariţia unor epidemii evitabile de rujeolă şi poliomielită în ultimele 12 luni.
Ce e rujeola
Rujeola sau pojarul este o boală a copilăriei cauzată de un virus care face parte din genul Morbillivirus, familia Paramyxoviridae. Boala afectează celulele pulmonare și faringiene și se răspândește ușor prin tuse, strănut sau atingerea unei suprafețe contaminate.
Persoanele infectate sunt contagioase timp de câteva zile, înainte de apariția simptomelor. Potrivit Centrului pentru Controlul și prevenirea Bolilor (CDC), virusul rujeolic poate trăi până la două ore în aer, într-un spațiu în care o persoana infectată a tușit sau a strănutat.
Ce e poliomielita
Poliomielita este o boală contagioasă provocată de un virus care atacă sistemul nervos și poate duce la paralizie permanentă sau chiar la deces. Grupa de vârstă cu cel mai mare risc de a contracta virusul este reprezentată de copiii sub 5 ani. Poate varia ca severitate de la boală autolimitată până la meningită. În forma sa cea mai severă, se poate prezenta ca paralizie acută flască.
Poliomielita are potențialul de a deteriora grav neuronii motori, ducând la o viață de disfuncție musculară sau chiar moarte, dacă funcția respiratorie este afectată. Pentru a evita o astfel de dizabilitate, vaccinul trebuie administrat ca preventie primara.
Poliovirusul se transmite prin tuse, strănut, contactul cu fecale sau cu apă infectate. Cea mai bună metodă de prevenire a bolii este vaccinarea.
Foto Imago