Afecțiunile oncologice ale sângelui: 3 noi terapii celulare au primit aprobare


Cercetătorii din domeniul terapiilor celulare estimează o creștere semnificativă a numărului de tratamente inovatoare cu celule stem în viitorul apropiat, cu un accent deosebit pe afecțiunile oncologice ale sângelui. 


Studiile desfășurate la nivel global pe celule stem recoltate din placentă și cordonul ombilical au demonstrat progrese importante într-o gamă variată de afecțiuni, arată un raport al Alliance for Regenerative Medicine. Începând cu acest an, trei noi terapii celulare au primit aprobare, deschizând noi posibilități de tratament pentru pacienții cu siclemie, talasemie, melanom cu metastaze și leucodistrofie metacromatică. În prezent, alte 13 terapii se află în proces de aprobare sau au documentația în curs de depunere la FDA (U.S. Food and Drug Administration), după ce cercetătorii au confirmat, prin teste repetate, eficiența lor.

Oncologia rămâne principalul domeniu de interes în cercetările actuale, 74% dintre studiile clinice vizând tratamente pentru afecțiuni oncologice, în deosebi limfom difuz cu celule B mari, limfom non-Hodgkin, leucemie limfocitară acută, limfom folicular, limfom non-Hodgkin cu celule B sau mielom multiplu. Alte domenii cheie includ bolile infecțioase, bolile sistemului nervos central și afecțiunile cardiovasculare.

În ultimul deceniu, tratamentele pentru malignitățile hematologice, precum cancerele de sânge, au fost principalele ținte pentru terapiile celulare avansate, inclusiv cele de tip CAR-T, dintre care șase sunt deja aprobate în SUA și UE. Totuși, alte terapii celulare, nelegate de tehnologia CAR-T, sunt în curs de cercetare pentru tratarea cancerelor de sânge

Un alt aspect de luat în calcul este recoltarea întregului țesut placentar la naștere, alături de sângele și țesutul din cordonul ombilical. Placenta conține cea mai mare cantitate de celule stem de diverse tipuri, inclusiv celule imuno-evazive, care pot fi utilizate nu doar pentru copil, ci și pentru membrii familiei acestuia. 

În prezent, peste 85 de afecțiuni, de la anumite tipuri de leucemie la scleroză multiplă, neuroblastom și tulburări metabolice, pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem recoltate la naștere. Cercetătorii prevăd că până în 2030 vor fi aprobate între 30 și 50 de noi terapii celulare pentru boli grave.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum pot fi evitate bolile cardiovasculare la menopauză. Când ar trebui început...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 6 octombrie 2024
De ce se umflă picioarele și ce legătură are asta cu imunitatea scăzută. Regula...
Ce trebuie să-i dați de mâncare unui copil cu diaree. Dieta clasică și-a dovedit...
Vitamina D e cea care stabilește legăturile în complicatul sistem imunitar. Ce...
Ce s-a întâmplat cu un copil care mânca o pungă de chipsuri zilnic. Mecanismul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies