A crescut cu 30% numărul părinților care vin cu copiii la stomatolog pentru control preventiv


Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog ortodont, sesizează că, în ultimul an, a crescut cu 30% numărul părinților care vin cu copiii la stomatolog preventiv, fără a avea o problemă dentară acută.


Tot mai mulți părinți au devenit constienți de importanța menținerii sănătății denatare încă din primii ani de viață. Este foarte important să punem accent pe prevenirea și tratarea leziunilor dentare la copii, menținerea sănătății orale din primele stadii ale copilăriei, astfel încât să stabilim o ocluzie dentară corectă de la erupția primilor dinți temporari până la stabilizarea ocluziei finale în dentiția permanenta”, subliniază dr. Denisa Zaharia. 

Principalele probleme dentare apărute la copii sunt, potrivit dr. Denisa Zaharia, cariile dentare și complicațiile acestora, leziunile pulpare și periapicale, traumatismele dentare, dezvoltarea anormală, anomaliile dento maxilare sau obiceiurile vicioase. ”Cea mai frecventă afecțiune dentară a copiilor este caria, acest lucru depinzând de obieciurile alimentare, de menținerea unei igiene orale optime și de anatomia dinților temporari. Cariile neglijate la nivelul dinților de lapte duc la probleme ce afectează urmatoarea dentiție, adică dinții permanenți, astfel încât este extrem de importantă menținerea sănătății orale la orice vârstă. O atenție deosebită trebuie să avem pentru o formă precoce a cariei - caria de biberon. Este o formă severă, apare în perioada 10-20 luni ale bebelușului și afectează toți dinții. Pentru a preveni acest lucru este important ca după periajul dentar efectuat seara înainte de culcare, copilul să nu mai mănânce sau să mai bea nimic în afară de apă. Este contraindicat consumul de lapte sau de ceai îndulcit peste noapte”, subliniază dr. Denisa Zaharia, medic ortodont.

Cele mai accesate servicii stomatologice de către copii sunt consultațiile și igienizarea, tratamentul leziunilor carioase și consultația ortodontică în jurul vârstei de 6 ani în scopul evaluării erupției dentare și a dezvoltării corecte a maxilarelor. ”Unul dintre cele mai eficiente servicii acordate copiilor sunt sigilările dintilor, o metodă foarte eficientă de prevenție, ce a dus la scăderea cariilor la nivelul molarilor permanenți cu peste 75%, conform Asociației Americane de stomatologie”, adaugă dr. Denisa Zaharia. 

Printre pașii pe care îi recomandă dr. Denisa Zaharia tuturor părinților pentru a asigura o dantura sănătoasă a copiilor pe termen lung se numără: 

- periajul dinților copiilor imediat după apariția primului dințișor, de la vârsta de 5-6 luni, este recomandată inițierea educației de sănătate orală 

- Părintele este cel care trebuie să spele copilul pe dinți la început, până la 2-3 ani și apoi trebuie să îl supravegheze până la 6 ani.

- este indicat să utilizăm o pastă de dinți cu fluor adaptată vârstei, care se aplică pe periuță cât un bob de mazăre

- periuța trebuie să aibă peri moi și se aplică pe suprafețele interioare ale dinților de la gingie spre vârful dintelui și apoi pe suprafețele exterioare

- limitarea consumului de sucuri, băuturi acidulate, de dulciuri, mai ales cele lipicioase (tip caramele)

- primele vizite la stomatolog să fie efectuate în primele ore ale dimineții când copilul este odihnit și știe în prealabil în ce va consta vizita și importanța acestui consult

- Părinții nu trebuie să le transmită copiilor din anxietatea sau angoasa lor legată de dentist, să îi încurajeze să comunice cu medicul și să întrebe orice curiozitate au. Astfel, se creează o legatura de încredere care va determina copilul să abordeze vizita la medicul stomatolog ca o rutină în comportamentul lui de adolescent și adult.

- Periajul zilnic efectuat acasă trebuie completat cu tratamente specifice copiilor în cabinetul stomatologic:insusirea unei tehnici corecte de periaj,  igienizarea profesională în cabinet, aplicarea de geluri concentrate cu fluor la 6 luni, sigilarea șanturilor dentare, decondiționarea obiceiurilor vicioase prin dispozitive ortodontice simple. 

Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog, specializat în ortodonție, are și câteva recomandări de ”trucuri” la care părinții pot apela ca să-și motiveze copiii să participe cu bucurie la propria sănătate dentară: 

- seara să vă spălați pe dinți împreună cu copilul într-o atmoaferă veselă, sub forma unui joc sau în prezența unei melodii

- pierderea fiecarui dinte de lapte poate fi recompensată printr-o mică  atenție lasată de Zâna Măseluță, care să bucure copilul și să-l facă să asocieze acest eveniment cu un lucru plăcut. 

- fiecare dinte pierdut poate fi marcat pe o diagramă/schemă a dentiției copilului, înmânată de medicul stomatolog astfel încât copilul să fie implicat în procesul de schimbare a dentiției 

- copilul să fie familiarizat de mic cu mediul unui clinici stomatologice, să ia contact cu persoane abilitate sa relaționeze cu copiii, iar la finalul acestor vizite poate fi recompensat printr-o diplomă spre exemplu, ceea ce îl face motivat și implicat.

Sursa foto: Shutterstock

vezi emisiunile doctor de bine

Carnea pe care o poți consuma și în Postul Crăciunului. Se digeră ușor și are...
Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies