30 de oameni au murit din cauza gripei. Rafila: Suntem pe trend crescător. Când ar putea să scadă cazurile


România a înregistrat aproape 140.000 de cazuri viroze respiratorii doar în ultima săptămână. Potrivit ministrului Sănătăţii, de la debutul gripei sezoniere, 30 de oameni au murit, iar între ei este şi o fetiţă de doar 7 luni.


Numărul de cazuri de infecţii a crescut substanţial

Gripa sezonieră continuă să se extindă într-un ritm alarmant. Circulaţia virusurilor gripale în acest an are o particularitate specială.

”În primul rând, sezonul virozelor, dar şi gripal a început cu vreo 3-4 săptămâni mai repede decât începea de obicei. Numărul de cazuri este mare şi am înregistrat deja şi primele decese. Circulaţia virusurilor gripale în pandemie a fost foarte scăzută, purtau toţi mască şi în acest moment, datorită acestei situaţii şi generat de o scădere a circulaţiei, imunitatea colectivă este mult mai jos şi asistăm la o recrudescenţă a infecţiei gripale. Dar nu se întâmplă numai în România”, a declarat Rafila.

Urmează o săptămână de foc

Alexandru Rafila susține că va mai urma o săptămână de creştere, iar apoi numărul cazurilor va scădea. Va mai urma o săptămână grea, dar apoi numărul virozelor şi cel al cazurilor de gripă va scădea. Asta deoarece tot mai mulţi oameni trec prin infecţie, iar astfel se obţine imunitatea colectivă.

”Părerea noastră este că va mai exista o săptămână de creştere, până spre sfârşitul acestei luni, după care vom intra pe un trend descrescător a cazurilor de  viroze în general, de gripă. E o durată  de 3-4 săptămâni care este totdeuna prezentă în cazul unui val epidemic. Pe măsură ce tot mai multe persoane trec prin infecţie, imunitatea colectivă se obţine. Mai mult, putem avea un număr suplimentar de cazuri de gripă, spunem noi la coada epidemiei, când se schimbă proporţia virusurilor circulate, acum circulă virusurile de tip A, spre coada epidemiei circulă virusurile de tip B care mai  produc îmbolnăviri, mai ales la persoanele din categoriile la risc”, a spus Rafila.

Valul de gripă s-ar putea domoli la sfârșitul lunii februarie, atunci ar putea să scadă considerabil cazurile de gripă și viroze Ministrul Sănătăţii i-a îndemnat pe români să se vaccineze antigripal.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024
Cât de importantă este activitatea fizică pentru organismul nostru. Toate celulele...
În cazul accidentărilor, ligamentele din genunchi se rup frecvent. Cum le putem...
„Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior”. Când ajung kilogramele în plus...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies