Un expert dezvăluie ce se întâmplă cu ficatul tău atunci când renunți la alcool


Ficatul este cel mai mare organ intern din corpul uman. Acesta este necesar pentru sute de procese corporale, inclusiv pentru descompunerea toxinelor, cum ar fi alcoolul. Deoarece este primul organ care "vede" alcoolul care a fost băut, nu este surprinzător că este cel mai sensibil la efectele acestuia.


Cu toate acestea, alte organe, inclusiv creierul și inima, pot fi, de asemenea, afectate de consumul excesiv de alcool pe termen lung.

Există un spectru de boli ce pot fi declansațe de consumul de alcool, care variază de la depunerea de grăsime în ficat (ficat gras) până la formarea de cicatrici (ciroză) și, de obicei, nu cauzează niciun simptom până în stadii foarte avansate.

La început, alcoolul face ficatul gras. Această grăsime face ca ficatul să se inflameze. Ca răspuns, încearcă să se vindece singur, producând țesut cicatricial. Dacă acest lucru continuă necontrolat, întregul ficat poate deveni o plasă de cicatrici cu mici insule de ficat "bun" între ele - ciroză.

În stadiile târzii ale cirozei, când ficatul cedează, oamenii pot deveni galbeni (icter), se pot umfla cu lichid și pot deveni somnoroși și confuzi. Acest lucru este grav și poate fi fatal.

Majoritatea persoanelor care consumă în mod regulat mai mult decât limita recomandată pe săptămână (aproximativ șase halbe de bere de tărie normală [4% ABV] sau aproximativ șase pahare medii [175 ml] de vin [14% ABV]) vor avea un ficat gras. Consumul excesiv și pe termen lung de alcool crește riscul de a dezvolta cicatrici și ciroză.

Din fericire, există și vești bune

La persoanele cu ficat gras, după numai două-trei săptămâni de renunțare la alcool, ficatul se poate vindeca și arată și funcționează ca nou.

La persoanele cu inflamație hepatică sau cicatrici ușoare, chiar și în șapte zile de la renunțarea la alcool, există reduceri notabile ale grăsimii hepatice, inflamației și cicatricilor. Oprirea consumului de alcool timp de câteva luni permite ficatului să se vindece și să revină la normal.

În cazul băutorilor înrăiți cu cicatrici mai grave sau insuficiență hepatică, renunțarea la alcool timp de mai mulți ani reduce șansele de agravare a insuficienței hepatice și de deces. Cu toate acestea, persoanele care beau foarte mult pot fi dependente fizic de alcool și oprirea bruscă poate provoca sevraj alcoolic.

În forma sa ușoară, aceasta provoacă tremurături și transpirație. Dar, dacă este severă, poate provoca halucinații, crize și chiar moartea. Nu se recomandă niciodată să se renunțe "de la zero" la alcool pentru băutorii înrăiți, care ar trebui să ceară sfatul medicului cu privire la modul în care pot renunța la alcool în siguranță.

Alte beneficii

Renunțarea la băutură are, de asemenea, efecte pozitive asupra somnului, a funcției cerebrale și a tensiunii arteriale.

De asemenea, evitarea alcoolului pentru perioade lungi de timp reduce riscul mai multor tipuri de cancer (inclusiv de ficat, pancreas și colon) și riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral.

Cu toate acestea, alcoolul nu este singura cauză a sănătății precare. Renunțarea la el are multe beneficii pentru sănătate, dar nu este un panaceu. Ar trebui să fie privită ca parte a unui stil de viață sănătos, care să includă o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate.

Așadar, pentru a răspunde la întrebarea pusă de mitul lui Prometeu, ficatul are o putere uimitoare de a se repara singur după ce a fost afectat. Dar nu poate crește la loc ca nou dacă a fost deja grav cicatrizat.

Dacă nu mai beți și aveți doar un ficat gras, acesta poate reveni rapid la normal. Dacă ați avut un ficat cicatrizat (ciroză) la început, oprirea alcoolului va permite o oarecare vindecare și o îmbunătățire a funcției, dar nu poate anula toate daunele care au fost deja făcute.

Dacă doriți să aveți grijă de ficatul dumneavoastră, beți cu moderație și aveți două-trei zile fără alcool în fiecare săptămână. În acest fel, nu va trebui să vă bazați pe puterea magică de autovindecare a ficatului pentru a rămâne sănătos.

foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies