Te-ai apucat de dietă la început de an? Află de ce vei renunța la ea în maxim 6 săptămâni!


Mulți dintre noi ne resimțim după mesele copioase de sărbători. Observăm pe cântar câteva kilograme în plus și decidem ca la început de an să facem o schimbare radicală.


De câte ori nu ne-am propus ca după Revelion să începem un regim alimentar, dar mai apoi să renunțăm fără prea mari rezultate. Acest fenoment este denumit de specialiști oboseala de dietă.

Cercetările arată că 80% dintre regimurile pentru scăderea în greutate pornite la început de an eşuează până la mijlocul lunii februarie. Cauzele sunt multiple.

Nutriţionistul Adina Rusu susține că: "Motivele pentru acest eşec pornesc de la lipsa unui plan concret, de la dietele prea restrictive şi de la oboseala cauzată de acestea. Există însă alţi factori care ne pot influenţa abilitatea de a atinge obiectivele stabilite pentru noul an. Astfel, conform studiilor realizate în acest sens, secretul ar sta, mai curând, în stabilirea unui plan pentru dobândirea unor obiceiuri noi, decât în eliminarea unor obiceiuri proaste. Cu alte cuvinte, e mult mai uşor să adăugăm un comportament nou decât să scăpăm brusc de unul vechi".

Ce este oboseala de dietă

Nu este indicat să facem toate schimbările deodată, de pe o zi pe alta. Schimbările bruşte pot duce rapid la oboseala de dietă şi la revenirea la obiceiurile alimentare proaste. 

Specialistul ne recomandă ca la început să ne concentrăm pe schimbări mici, deoarece, în timp, acestea vor face o diferenţă foarte mare şi corectarea alimentaţiei se va realiza treptat, fără a ne obosi.

Recomandări

Primul pas: legumele și fructele

O primă schimbare pe care o pot face cei care şi-au propus să mănânce mai sănătos în noul an ar putea fi creşterea consumului zilnic de legume, fie că vorbim despre legume preparate termic sau crude.

"Ideal ar fi ca, pe cât se poate, legumele să facă parte din meniul stabilit pentru fiecare masă, cu o pondere mai mare la prânz şi la cină, când cel puţin jumătate din farfurie ar trebui să fie ocupată de legume non-amidonoase. Printre numeroasele beneficii pe care le aduc, legumele vor contribui la creşterea saţietăţii, la îmbunătăţirea tranzitului intestinal, la hidratare şi vor aduce şi un plus de vitamine, minerale şi alţi compuşi bioactivi, cum ar fi antioxidanţii", a explicat Adina Rusu pentru agerpres.ro.

Lista de la supermarket şi jurnalul alimentar

Un alt aspect important pe care trebuie să îl avem în vedere este planificarea cumpărăturilor înainte de a merge la magazin, realizarea unei liste cu alimente pe care dorim să le achiziţionăm şi respectarea acesteia.

Şi, nu în ultimul rând, pentru a putea urmări progresul făcut spre atingerea ţelurilor propuse, se recomandă completarea unui jurnal alimentar, acesta fiind o unealtă excelentă pentru corectarea obiceiurilor alimentare, cu condiţia ca, după o perioadă de câteva zile, să se realizeze o reevaluare a alimentelor consumate, în scopul conştientizării atât a progresului, cât şi a greşelilor făcute.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum ne ajută inteligența artificială dacă suferim de intervenții complexe din...
Cum să nu ajungem la transplant hepatic. Explicația medicului specialist, în emisiunea...
Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații...
Mezelurile sunt o „super-carne”. Care sunt cele sănătoase și cum trebuie mâncate...
Sistemul venos și tiroida se măresc în timpul sarcinii și există posibilitatea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 25 februarie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies