Ambasada Danemarcei în România recomandă, pe pagina sa de Facebook, o rețetă tradițională: Brunkartofler - Cartofi caramelizați. Știm că meniul de sărbători este bogat, dar putem strecura și niște delicioși cartofi caramelizați.
Rețetă daneză pentru masa de Crăciun
„Brunkartofler” (Cartofii caramelizați) se prepară prin fierberea și decojirea cartofilor, iar apoi prin gătirea lor îndelungată în unt și zahăr” informează Ambasada Danemarcei la București.
Rețetă Brunkartofler / Cartofi caramelizați : Pentru 4 porții, pregătire: 20 minute, gătit: 20 minute
Începeți prepararea cu cel puțin câteva ore înainte de servire, deoarece va trebui să fierbeți cartofii și apoi să-i decojiți, după care trebuie să se răcească complet înainte de a se „rumeni”. Puteți, de asemenea, să fierbeți cartofii cu o zi înainte și să-i păstrați la frigider până a doua zi.
Ingrediente rețetă Brunkartofler
600 g / 21 oz cartofi mici sau cartofi fingerling
100 g / 3,5 oz de zahăr granulat
50 g / 1.75 oz unt
Metodă de preparare:
Fierbeți cartofii în apă ușor sărată – fierbeți-i până când se înmoaie. Scurgeți cartofii și transferați-i într-o baie de apă cu gheață. Se curăță cartofii de coajă și se lasă să se răcească complet înainte de a-i rumeni.
Cartofi caramelizați danezi
Se încălzește zahărul într-o tigaie mare la foc mediu. Lăsați zahărul să se topească și să devină maroniu deschis, fără a amesteca. Când zahărul este topit și auriu, adăugați untul. După ce untul a făcut spumă, adăugați cartofii răciți.
Caramelizați cartofii la foc mediu timp de aproximativ 10 minute. În timpul gătitului, amestecați ușor cartofii pentru ca aceștia să se rumenească pe toate părțile. Nu îi amestecați prea mult. Se servesc fierbinți la masa de Crăciun.
Foto Facebook