Să te urci la volan după ce ai dormit mai puțin de 5 ore este ca și cum ai conduce beat


Pentru majoritatea șoferilor este logic că nu se poate conduce în stare de ebrietate, deoarece alcoole afectează simțurile și îi face mai predispuși să provoace accidente rutiere. 


Cu toate acestea, nu toată lumea știe că dormitul mai puțin de cinci ore provoacă același efect ca și alcoolul atunci când se conducem o mașină.

Un studiu publicat de un grup de cercetători australieni în revista Nature and Science of Sleep s-a bazat pe statisticile conform cărora 20% din accidentele de mașină înregistrate în Australia în ultimii 20 de ani au fost atribuite oboselii. 

Cu ajutorul altor date, echipa de cercetători a ajuns la concluzia că dormitul mai puțin de cinci ore este asociat cu un risc de două ori mai mare de a fi implicat într-un accident de mașină, la fel ca în cazul șoferilor beți. Mai mult, riscul crește cu cât se doarme mai puțin.

"Unele studii au sugerat chiar că, atunci când un șofer a dormit între zero și patru ore în noaptea precedentă, ar putea avea de până la 15 ori mai multe șanse de a avea un accident", au adăugat autorii.

"Nu există în prezent nicio modalitate de a evalua oboseala pe șosea: nu există un test de respirație sau de sânge care să poată evalua cât de mult ați dormit sau cât de amețit sunteți", au explicat cercetătorii. 

vezi emisiunile doctor de bine

Progres în tratamentul oncologic. Cum îmbunătățesc tehnologia și intervențiile...
Când e nevoie de fațete dentare. Reabilitarea orală se poate face în 24 de ore
Obezitatea este o boală care se tratează. Gestul banal, la îndemână oricui, care...
Vaccinarea anti-HPV este la fel de importantă la băieți, ca și la fete. Bărbații...
De ce este important să avem o mușcătură corectă. Medic: ”Corectura poate fi...
Legătura dintre fericire și efortul fizic. Cât de des trebuie să facem sport pentru...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies