Riscul uriaș la care te expui dacă dormi într-o cameră în care este prea cald. Bolile care se pot declanșa din cauza căldurii 


Condițiile din camera în care dormim sunt esențiale pentru un somn odihnitor. La fel cum este important să nu existe zgomot excesiv și să fie întuneric în cameră, trebuie să acordați atenție și termostatului: temperatura ideală pentru un somn bun este cuprinsă între 18 și 21 °C.


 

Așadar, deși în lunile de iarnă sau în nopțile mai reci ați putea fi tentați să dați drumul la încălzire la maximum, probabil că nu este o idee bună: dacă nivelurile de lumină și de căldură nu sunt sincronizate pe timp de noapte, ritmul circadian - ceasul intern - ar putea fi perturbat.

Atunci când ceasul biologic nu este sincronizat, nu numai că se deteriorează calitatea somnului, dar există un risc crescut de cancer, boli de inimă, diabet de tip 2, obezitate, tulburări metabolice și probleme cognitive și psihiatrice.

"Există modalități simple de a imita condiții mai naturale, cum ar fi să ai temperaturi mai scăzute în dormitor și să primești cât mai multă lumină dimineața", explică profesorul Ralf Stanewsky de la University College London, după cum relatează publicația Express.

Cercetările de acum câțiva ani au aprofundat efectele temperaturii asupra corpulu: publicate în Cell Reports, acestea au examinat nivelurile de activitate ale muștelor de fructe atunci când sunt expuse la lumină și la căldură în momente diferite. Ciclul lor natural presupunea 12 ore de lumină și căldură și 12 ore de întuneric și frig.

Atunci când decalajul de timp era mic, efectul asupra ceasului biologic nu era prea mare. Cu toate acestea, atunci când a fost mare, temperatura a fost ignorată, iar ceasul biologic a fost ajustat de lumină. Întârzierea moderată de șase ore a cauzat întreruperea funcției ceasului, cu modificări semnificative ale comportamentului și ale semnalizării moleculare.

"Studiile recente au arătat că ritmul zilnic al temperaturii corpului este important în reglarea ceasului biologic uman, iar studiul nostru sugerează că diferența dintre lumină și temperatură poate juca, de asemenea, un rol", conchide lucrarea. Prin urmare, exagerarea atât a încălzirii, cât și a aerului condiționat ar putea influența perturbarea ceasului tău intern.

În plus, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie de marca de lenjerie de pat Slumberdown, 47% dintre persoanele care dorm în mod normal cu încălzirea pornită se simt rău în dimineața următoare, raportând simptome comune precum dureri de cap și deshidratare. Alții au raportat că s-au trezit transpirați.

Schimbările bruște de temperatură nu sunt bune. În plus, propriul organism este cel care vă reglează temperatura corpului la ora de culcare. O temperatură prea ridicată face dificilă căderea într-un somn profund, inhibă secreția de melatonină - hormonul somnului - și poate agrava insomnia.

foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies