Profesia comună în rândul femeilor care triplează riscul de cancer ovarian 


 
Un studiu canadian a descoperit că dacă se lucrează mai mult de 10 ani în profesii precum cea de coafor și cosmetician se triplează riscul de cancer ovarian.


Profesiile în care se manipulează substanțe chimice reprezintă un risc pentru sănătate, nu numai din cauza riscului de otrăvire, ci și pentru că aceste substanțe chimice acționează ca perturbatori endocrini care cresc riscul de boli precum cancerul. 

Coaforul și saloanele de înfrumusețare sunt două sectoare profesionale ocupate în principal de femei și întotdeauna s-a suspectat că riscul de tumori ginecologice este mai mare în acest sector din cauza expunerii la substanțe cancerigene, însă nu au existat studii care să verifice această relație.

Pentru a verifica acest lucru, o cercetare realizată în Canada a analizat legătura dintre profesie și riscul de cancer ovarian. După ce au studiat datele a circa 500 de femei diagnosticate cu cancer ovarian și a aproape 900 de controale, au descoperit că dacă lucrează mai mult de zece ani în profesii precum cea de coafor sau cosmeticiană, riscul de cancer ovarian se triplează.

Coafezele, cele mai expuse la substanțele chimice

Femeile care lucrează în meserii legate de coafură sunt expuse la sute de substanțe chimice în concentrații ridicate, inclusiv vopsele de păr, șampoane, balsamuri, produse cosmetice și produse de styling, spun cercetătorii.

Studiul a constatat un risc crescut de cancer ovarian atunci când există o expunere cumulativă ridicată la 18 substanțe chimice diferite, dintre care 12 sunt legate de coafură. Printre acestea se numără formaldehida, peroxidul de hidrogen, talcul cosmetic și izopropanolul. Problema nu mai este doar substanța chimică, ci expunerea ridicată la această substanță care are loc în aceste profesii.

Factori de risc pentru cancerul ovarian 

Deși sunt necesare mai multe studii pentru a confirma legătura dintre cancerul ovarian și expunerea la substanțe chimice în industria coafurii, acest studiu indică un factor de risc mai mult decât probabil pentru cancerul ovarian, ceea ce este foarte util pentru prevenirea bolii.

Factorii de risc stabiliți pentru cancerul ovarian, inclusiv istoricul familial de cancer ovarian, mutațiile genetice, lipsa copiilor, lipsa alăptării și utilizarea prelungită a contraceptivelor orale nu sunt ușor de modificat.

"Până în prezent, singurii agenți asociați în mod clar cu un risc crescut de cancer ovarian sunt azbestul și radiațiile", a declarat Alejandro Pérez Fidalgo, medic asistent la Departamentul de Oncologie al Spitalului Clinic din Valencia și cercetător INCLIVA, în declarații pentru SMC España.

foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies