Eficiență de 99% în prevenirea sarcinii
Pilula contraceptivă a fost creată de cercetătorii de la Universitatea din Minnesota și până acum nu a avut efecte secundare. După testele de laborator pe șoareci, încep cele pe oameni.
Pilula YCT529, cum a fost denumită, vizează interacțiunea cu vitamina A, o componentă crucială a fertilității. Testele pe oameni vor începe chiar anul acesta, iar producția în masă a pilulei și comercializarea ei sunt prevăzute peste 5 ani.
Rezultate semnificative la testele pe șoareci
Cercetătorii au observat că șoarecii care au luat tratamentul, timp de patru săptămâni, au avut o scădere semnificativă a producţiei de spermatozoizi. Șoarecii au devenit sterili, însă după suspendarea medicamentului au revenit la niveluri normale și au putut avea urmași.
Metodele contraceptive la femei
Scopul cercetării a fost dezvoltarea unei pilule non-hormonale care să extindă opțiunile contraceptive. Metodele contraceptive pentru femei sunt numeroase, de la pilule hormonale la plasturi și dispozitive intrauterine. În schimb, bărbații pot apela la prezervative, supuse unui posibil eșec, sau la vasectomie, o procedură chirurgicală destul de invazivă.
Funcţionarea pilulei contraceptive feminine se bazează pe hormoni care perturbă ciclul menstrual. Cercetătorii încearcă de multă vreme să dezvolte un echivalent masculin al acestei pilule, utilizând aceeaşi metodă şi acţionând asupra unui hormon masculin, testosteronul.
Numai că acționând asupra acestuia apar efecte secundare indezirabile, precum creşteri în greutate, episoade de depresie şi majorarea nivelului de colesterol, care cauzează o creştere a riscului de apariţie a bolilor cardiace.
Prin urmare, s-a țintit o proteină specifică, receptorul alfa al acidului retinoic (RAR-alpha) – cu efect în formarea spermatozoizilor. Efectele au fost bune, fără a apărea și altele adverse, au anunțat oamenii de știință de la Universitatea Minnesota.
Foto Imago