Pauzele dintre mese: la ce interval este indicat să mâncăm pentru o digestie optimă și stabilizarea glicemiei


Există multe recomandări referitoare la numărul și frecvența meselor zilnice. Medicul nutriționist Mihaela Bilic susține că între mese ar trebui să avem o pauză de patru sau cinci ore pentru a avea o digestie optimă și pentru stabilizarea glicemiei.


În mod ideal, pauza dintre mese ar trebui să fie între patru și cinci ore, adică timpul mediu necesar pentru golirea conținutului stomacului în intestinul subțire. După această perioadă de așteptare va apărea și senzația fizică de foame, putând fi evitat mâncatul pe fond emotional.

De ce este important să facem pauze între mese 

În cele 5 ore în care evităm ronțăielile și nu mai mâncăm nimic, organismul are timp pentru curățenia generală și putem slăbi mai ușor.

"Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese

Nu, nu este vorba despre muncă, ci despre mâncare. Contrar recomandărilor făcute de mulți nutriționiști, 2-3 mese principale pe zi sunt suficiente pentru un adult. Când mănânci mai rar senzația de foame e mai ușor de ținut în control, glicemia rămâne constantă, nu există descărcări de insulină și se slăbește mai ușor. 

Însă principalul motiv pentru care ar trebui sa avem pauze lungi între mese este sănătatea: pauza alimentară permite organismului să facă curățenie. Când eliminăm gustările și ronțăielile dintre mese, procesele de digestie au timp să se desfășoare până la capăt, ca un ciclu complet de la mașina de spălat. E nevoie de un interval de 4-5 ore între mese pentru un proces de curățenie în tubul digestiv. 

Fenomenul se numește “complex motor migrant”(CMM) și trebuie văzut ca o undă puternică de contracție ce “mătură” toate resturile de mâncare din stomac și din intestinul subțire. Gândiți-vă la intestinul vostru ca la un maniac al curățeniei: la 2 ore după masă el declanșează un program de auto-curățare, ce are rolul de a elimina reziduurile alimentare, eventualele bacterii și mirosurile. Dacă noi ne apucăm să ronțăim, acest program se întrerupe și ciclurile de auto-curățare devin din ce în ce mai rare. 

Dacă țineți la corpul vostru, acordați-i o pauză de 5 ore între mese ca să aibă timp pentru “curățenia generală”. CMM este un proces fiziologic ce are loc de câteva ori pe zi și face parte din sistemul Detox complex cu care este dotat organismul…cu condiția să-l lăsăm să-și facă treaba. Procesul de digestie și metabolizare consumă mai multă energie decât respirația și circulația sângelui. Nu vă fie teamă să mâncați mai rar! Iar dacă auziți zgomote la nivelul abdomenului, nu sunt intestinele care suferă de foame, este complexul motor migrant care face curățenie în intestin", spune Mihaela Bilic pe pagina ei de Facebook.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Când e nevoie de fațete dentare. Reabilitarea orală se poate face în 24 de ore
Obezitatea este o boală care se tratează. Gestul banal, la îndemână oricui, care...
Vaccinarea anti-HPV este la fel de importantă la băieți, ca și la fete. Bărbații...
De ce este important să avem o mușcătură corectă. Medic: ”Corectura poate fi...
Legătura dintre fericire și efortul fizic. Cât de des trebuie să facem sport pentru...
Trei clase de medicamente pot ajuta în procesul de slăbire. Sunt prescrise de medicul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies