(P) Imunitatea și somnul adecvat în rândul copiilor: conexiuni și recomandări


Sistemul imunitar puternic este esențial pentru sănătatea copiilor, mai ales în primii ani de viață, pentru că îi protejează împotriva bolilor și îi ajută să crească și să se dezvolte într-un mod cât mai sănătos. Un factor cheie în susținerea imunității copiilor este somnul odihnitor, de minimum 9 ore pe zi. În acest articol, vom elabora legătura dintre imunitate și somn în rândul copiilor și vom oferi recomandări pentru părinți privind odihna celor mici.
Rolul somnului în sistemul imunitar al copiilor


Așa cum spuneam, somnul joacă un rol crucial în consolidarea funcționării normale a sistemului imunitar al copiilor. În timpul somnului, corpul produce citokine, proteine esențiale pentru răspunsul imunitar. Lipsa somnului poate duce la o scădere a producției de citokine, ceea ce face copiii mai susceptibili la infecții.

Un somn odihnitor variază în funcție de vârstă. Dacă cei mici trebuie să doarmă până la 15 ore pe zi, copiii mai mari pot fi odihniți și doar după 9 ore de somn. Iată de cât somn au nevoie copiii, în funcție de grupa de vârstă:

• nou-născuții (0-3 luni): 14-17 ore pe zi;

• sugarii (4-11 luni): 12-15 ore pe zi, inclusiv scurte perioade de somn de zi;

• preșcolarii (1-2 ani): 11-14 ore pe zi, inclusiv scurte perioade de somn de zi;

• copiii mici (3-5 ani): 10-13 ore pe zi, inclusiv scurte perioade de somn de zi;

• școlarii (6-12 ani): 9-12 ore pe zi.

Efectele lipsei somnului asupra imunității

Dacă mai sus am prezentat de ce este benefic somnul în perioada copilăriei și preadolescenței, în continuare vom povesti și care sunt efectele nedormitului corespunzător.

Slăbirea răspunsului imunitar

Copiii care nu dorm suficient pot avea un răspuns imunitar slăbit la vaccinuri, fiind mai susceptibili la infecții.

Creșterea riscului de afecțiuni respiratorii

Lipsa somnului adecvat poate crește susceptibilitatea la infecții respiratorii precum răceala și gripa.

Creșterea riscului de inflamație

Studiile au arătat că lipsa somnului poate crește nivelul de inflamații în organism, afectând negativ sistemul imunitar.

Recomandări pentru asigurarea unui somn adevărat

Stabilirea unui program regulat de somn

Creați o rutină pentru dormit – ora de culcare și cea de trezire. Copiii răspund bine la constanță.

Asigurarea unui mediu propice somnului

O cameră întunecată, cu o temperatură confortabilă (20 – 22 grade Celsius) și o saltea potrivită contribuie la un somn odihnitor.

Limitarea expunerii la ecrane

Evitați expunerea celor mici la ecrane cu cel puțin o oră înainte de culcare, deoarece lumina albastră poate afecta ritmul circadian.

Activități fizice în exterior

Experimentați cu cel mic diferite jocuri în aer liber, pentru o activitatea fizică regulată, care poate ajuta la stabilirea unui ritm natural de somn.

Evitarea consumului de cafeină și zahăr înainte de culcare

Specialiștii recomandă evitarea alimentelor cu cafeină sau zahăr, precum sucurile, penru că aceste substanțe pot perturba somnul.

Stresul și relaxarea

Ajutați copiii să gestioneze stresul prin tehnici de relaxare, cum ar fi cititul poveștilor înainte de culcare sau meditația ușoară.

Așadar, sistemul imunitar al copiilor este puternic influențat de calitatea somnului lor. Părinții joacă un rol semnificativ în susținerea imunității copiilor lor, prin stabilirea unui program regulat de somn și prin deprinderea unor obiceiuri sănătoase pentru cei mici precum alimentația. Încă de la vârste fragede, specialiștii recomandă administrarea de suplimente cu vitamine și minerale celor mici.

Sub formă de jeleuri delicioase, cu aromă naturală de portocale, fără zahăr, Naturalis Imunovit gummy este un supliment alimentar cu un conținut echilibrat de vitamina C și zinc, care ajută la buna funcționare a sistemului imunitar, astfel încât starea de sănătate a micuțului să fie menținută. Poate fi administrat începând cu vârsta de 4 ani. Produsul este disponibil în farmaciile Catena.

vezi emisiunile doctor de bine

Dr. Mihaela Bilic ne spune ce fel de dietă ne asigură sănătatea intestinală....
Medicii ORL avertizează că infecțiile recurente pot afecta auzul. Cum se întâmplă...
Cum poți mânca orice, pe săturate, fără să-ți faci rău de sărbători. Micile...
(P) Importanța monitorizării calității somnului. Dr. Bogdan Pascu
Anorexia, o boală foarte periculoasă în rândul tinerilor. Cum se poate trata....
Ce sunt virozele respiratorii la copii și de ce nu sunt recomandate medicamentele...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies