(P) Dr. Bogdan Smeu, Chirurg de Excelență în Chirurgia Bariatrică și Metabolică, despre obezitate și tratamentele acesteia


Atât în rândul adulților, cât și al copiilor, obezitatea a devenit o problemă de sănătate din ce în ce mai răspândită. Stilul de viață actual, caracterizat, de multe ori, prin sedentarism și alimentație dezordonată, conduce tot mai multe persoane în această direcție. Riscurile sunt mari și se caută soluții. Pentru că operațiile bariatrice reprezintă o rezolvare tot mai accesată a acestor probleme, la Doctor de Bine, Andreea Groza i-a luat un interviu plin de informații valoroase doctorului Bogdan Smeu, Medic Primar Chirurgie Generală și Chirurg de Excelență în Chirurgia Bariatrică și Metabolică în cadrul Ponderas Academic Hospital, parte a Rețelei de Sănătate REGINA MARIA.


La ce probleme de sănătate duce obezitatea?

Obezitatea nu este doar o problemă cosmetică, ci afectează absolut toate sistemele organismului și poate crea o mulțime de probleme de sănătate.

Dr.Bogdan Smeu: „Aș putea spune că sunt foarte multe probleme asociate obezității, nu există sistem din organismul nostru care să nu fie afectat de kilogramele în plus. Mai mult decât atât, deși oamenii nu cred că există neapărat o legătură, psihicul unui om poate fi afectat de felul în care arată și atunci apar și problemele de sănătate mintală. Hipertensiunea, diabetul, problemele cu respirația sunt, toate, afecțiuni apărute pe fondul obezității, care pun în pericol viața pacientului, ca să nu mai vorbim despre faptul că afectează calitatea vieții. Sunt zeci de sisteme care pot fi afectate. Articulațiile, de pildă: imaginați-vă ce impact are greutatea suplimentară, ce preț are de plătit fiecare articulație care trebuie să suporte 50 de kilograme în plus.”

Când e momentul să faci ceva

Dr.Bogdan Smeu: „Momentul este cât mai devreme. Conștientizarea problemei rămâne la latitudinea fiecăruia dintre noi. Unii sunt mai atenți cu organismul lor și reacționează mai devreme, alții așteaptă până nu se mai poate. (...) Sunt persoane care nu se mai pot închide la șireturi, sunt oameni care nu mai pot să respire, care adorm la volan.”

La chirurgia bariatrică e recomandat să ajungeți de abia după ce ați încercat metode „conservatoare” care au dat greș. Dacă vorbim despre 5-15 kilograme în plus, este recomandată o vizită la medicul nutriționist. Atât medicul diabetolog, cât și cel care se ocupă de boli de nutriție vă pot recomanda diverse metode de a scădea în greutate, fie că vorbim despre planuri alimentare personalizate sau chiar tratamente de tipul injecțiilor despre care auzim vorbindu-se din ce în ce mai des în ultima perioadă. Atenție, însă, la acestea din urmă! Nu le utilizați fără a discuta cu un doctor, în prealabil, pentru că uneori pot face mai mult rău decât bine!

Potrivit medicului, există mai multe proceduri bariatrice, dar cea mai cunoscută metodă se numește gastric sleeve, adică micșorarea chirurgicală a stomacului.

Dr.Bogdan Smeu: „Printr-o procedură de tip gastric sleeve, vom ajuta pacientul să slăbească pentru că va mânca mai puțin. (...) Noi nu eliminăm chirurgical grăsimea din organismul pacientului, ci micșorăm stomacul. Acest lucru îi dă șansa acestuia de a mânca mai puțin decât are nevoie ca să își ducă activitatea de peste zi la capăt și, atunci, organismul apelează la resursele depozitate de-a lungul mai multor ani, transformându-le în glucoză.”

În urma unei astfel de intervenții, stomacul se va micșora astfel încât o masă să nu aibă mai mult de 100 de ml - până în 200 de ml, pentru tot restul vieții. Și, pentru că între creier și stomac și invers e o comunicare continuă, prin operație, dispar procentual și 70-80% din senzori și atunci va dispărea și senzația de foame constantă.

Într-un Centru de Excelență în Chirurgia Obezității, precum cel în care operează Dr. Bogdan Smeu, riscurile asociate acestei intervenții sunt sub 1%. După operație, pacientul intră într-un program de monitorizare pe termen lung, în care primește suportul unei echipe multidisciplinare, din care fac parte atât medicul nutriționist, cât și psihologul, care oferă sfaturile necesare schimbării obiceiurilor alimentare pentru totdeauna.

Chirurgia bariatrică oferă rezultate imediate, cum ar fi scăderea în greutate și ameliorarea sau chiar vindecarea afecțiunilor asociate obezității. Mai mult decât atât, această intervenție conduce și la îmbunătățirea stării psihice și emoționale a pacienților. Practic, la un stil de viață mult mai sănătos din toate punctele de vedere.

vezi emisiunile doctor de bine

Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies